Blogstafetten: Därför vill jag/vill jag inte gifta mig i kyrkan

I denna omgång av Blogstafetten fick jag äran att ligga efter Karin i listan och hon skickade ett intressant ämne till mig att fundera på:
Därför vill jag/vill jag inte gifta mig i kyrkan
Så här kommer mina funderingar i ett ämne som jag skrivit ganska mycket om utan att egentligen tidigare skrivit in mig själv i.
—-
I Bibeln står det att äktenskapet är en förening mellan två personer. Så mycket om kärlek står det ju egentligen inte. I den tid Bibeln skrevs ”tog sig mannen sig en hustru” och vad hustrun egentligen tyckte om det hela förtäljer oftast inte historien, och om den skulle göra det brukar inte direkt kvinnan framställas i positiva ordalag.
Det har runnit mycket vatten under broarna sedan texterna i Bibeln skrevs och även synen på äktenskapet har förändrats. Idag behöver inte Pelle gifta sig med Lisa för att klara det ekonomiska så idag kan Pelle gifta sig med Lisa enbart för att han vill det. Tänk så underbart!
Då kommer ju också frågan om det verkligen är någon mening att gifta sig alls då om ändå inte äktenskapet står för det som tanken en gång var. Pelle som antagligen inte är direkt kristen och som aldrig går i kyrkan, varför ska han gifta sig? Räcker det inte med förlovning eller att paret tillsammans köper en sommarstuga vid havet? Nej, det gör nog inte det för alla. För äktenskapet är något romantiskt. Det är ett bevis på kärlek mellan två människor och det är ett sätt att visa sig själva och världen att, ”Vi två är bara så jäkla underbara tillsammans”
Läser man Gamla Testamentet, eller det som vi kan kalla för Det Sura Testamentet, så skulle antagligen de gubbar som skrev ner det få krupp och slita sitt hår när dom såg hur det blivit. I deras värld handlade mycket om en arg och sur Gud där meningen med livet verkade vara fortplantning och total hängivenhet åt både det ena och det andra.
Läser vi däremot det nya testamentet, Det Kärleksfulla Testamentet, så förstår man ju direkt att Jesus ler i sin himmel åt den kärlek han får uppleva emellanåt i sin kyrka. För Jesus står ju för kärlek, och det som är så fantastiskt med Honom är att detta gör han oavsett hur mycket ateist du än kallar dig. Jesus sprang inte omkring på vår jord och hakade upp sig på det som idag många ”kristna” bråkar om. Han skulle antagligen ha blivit vansinnig om han såg och hörde hur folk missbrukar hans namn för att kunna förkasta alla som inte passar in, tror eller är som andra. Därför är jag också övertygad om att Jesus inte har något emot samkönade äktenskap. Jag tror mer han oroar sig över alla de som lever sitt liv med ständigt nya partners eller som använder sex som ett sätt att söka bekräftelse på och som sakta men säkert bryter ner sig själva till ingenting.
Frågan kvarstår då om jag själv vill gifta mig en dag i kyrkan. Jag är ju en Pelle, men jag vill ju inte gifta mig med någon Lisa utan med en annan Pelle (helst någon som inte har samma namn dock, men i mitt fall är jag inte så orolig för det) Svaret på den frågan blir idag ett klingande och starkt JA!
Fast så har det inte alltid varit kan jag säga. Tidigare var jag emot tanken att en dag stå i kyrkan med den man jag älskar. Anledningen var min syn på kyrkan, religionen och förföljelserna mot homosexuella. Idag vet jag mer för idag vet jag att det inom kyrkan och kristendomen finns massor med människor som inget annat vill än att dagen ska komma då Svea Rike öppnar dörren helt för kärleken. Idag vet jag att den kärlek jag känner inför andra människor inte är en kärlek att skämmas för utan en kärlek att vara stolt inför. Mitt sätt att älska är den jag är, och det sätt jag blir älskad på gör mig glad, stolt och lycklig.
Så nog drömmer jag att en dag få gå hand i hand in i en kyrka med en man jag älskar. Nog drömmer jag att få stå framför en präst som berättar att äktenskapet är kärlek. Nog vill jag känna lyckan av att veta att min familj, mina vänner och bekanta sitter där bakom oss med tårar i ögonen och känner den lycka som jag känner. Nog vill jag i smyg se lite på min kommande man och känna värmen i mig när jag tänker på hur mycket jag älskar honom och nog vill jag känna glädjen över att veta att Jesus i sin himmel ser på mig och säger, ”Jag visste att du en dag Walle skulle få känna den äkta kärleken”
Nu gäller det bara att finna denna kärlek också, den vägen kan vara svårare men skam den som ger sig!
——-
Nu blir det jag jag som ska skicka iväg ett ämne och detta är svårt…..
Med tanke på vad som sker på lördag och med tanke på vilken succé detta program blir år efter år blir min fråga till Skrivkramp:
Därför ser över 3 miljoner människor på Melodifestivalen
[tags]Blogstafetten[/tags]
Intressant.se

Bookmark the permalink.

3 Responses to Blogstafetten: Därför vill jag/vill jag inte gifta mig i kyrkan

 1. Karin says:

  Tack! Vad fint!

 2. Andreas says:

  Helt underbart skrivet!
  Har för inte alls länge sedan också varit skeptisk till tanken att gifta mig i kyrkan, även till själv giftermålet i sig också.
  Men idag är jag helt omvänd, vet inte hur det kommer sig – men din fina text pushade mig ännu mer. Jag tror allt beror på att jag i dagsläget har en man vid min sida, som jag älskar över allt annat.
  Kram //Andreas

 3. Bra! Jag älskar att älska människor. Mer kärlek mindre krig. Kram Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *