Homosexuella ska få gifta sig i kyrkan (om prästen vill)

SVT’s Aktuellt har fått ta del av utredningen om könsneutrala äktenskap som kommer presenteras helt och hållet i mars. Uppenbart har utredningen fått komprimissa åt alla håll. Därför blir det nu följande som kan komma att gälla från och med 1 januari 2008
* Samkönade par får rätt att ingå äktenskap i kyrkan
* Präster ska ha rätt att vägra viga samkönade par
* Partnerskapslagen avskaffas
För mig känns förslaget ganska tandlöst. Jag har alltid varit emot att präster ska kunna vägra viga par som vill ingå äktenskap. Det handlar i grunden om att kyrkorna i detta fallet inte bara utför en religiös ceremoni utan också ett uppdrag från staten och staten ska inte på några som helsta villkor stå bakom ett diskriminerade tillvägagångssätt. I det fallet känns allt väldigt fegt upplagt.
Dessutom blir det nu väldigt spännande att se hur regeringen kommer att ställa sig inför lagen. KD är helt mot förslaget vilket visades i Aktuellt idag, och de andra tre medlemmarna i regeringen måste gå emot sin egen regeringskamrat. Att försöka kompromissa ännu mer blir bara löjligt och det tror jag heller inte att Centern och FP vill. Hur egentligen Moderaterna ställer sig till frågan ska dom, enligt Aktuellt, bestämma på partiets kongress i höst men jag misstänker att man kommer att säga Ja till förslaget.
Det som nu också blir väldigt spännande är att se hur lång tid det kommer att ta innan en ny utredning kommer att tillsättas. Säger man ja till förslaget finns det brister i form av denna frivillighet för prästerna. Så länge den finns kommer det också att finnas människor som inte är nöjda med beslutet och diskussionerna kommer att pågå.
I vilket fall som helst kan vi lugnt räkna med att det framöver kommer bli mycket ”homodiskussioner” i media.
[tags]Äktenskap, religion, homosexualitet, HBT-rörelsen, samkönade äktenskap, äktenskapsutredningen[/tags]
Intressant.se

Bookmark the permalink.

3 Responses to Homosexuella ska få gifta sig i kyrkan (om prästen vill)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *