Walentine.com: Debatt i Göteborgs Posten

Göteborgs Posten (GP) publicerade idag måndag den 11 december på debattsidan (sidan 39 del 1) en sak som jag skickade in förra veckan. Jag lägger in artikeln här också.
———————————————

Dags för Pridefestival i Göteborg

Göteborg kämpar hårt för att bli nationens främsta evenemangsstad där VM, EM och SM ska rymmas tillsammans med Gröna Kaniner och Lasse Dahlkvist. Man har lyckats väl i sin kamp och staden har de senaste åren legat i toppen när det gäller tillväxt och nybyggande. Nu är inte detta det enda som Göteborg ligger i toppen på. Staden ligger också i täten över städer där det sker mest överfall mot homosexuella, något man antagligen inte är lika stolt över.
Undersökningar som gjorts visar att över 30 % av alla HBT-personer som lever i Göteborg utsatts för psykiskt eller fysiskt våld i någon form. Det är en fruktansvärd siffra i en stad som vill göra sig känd som det glada och gemytliga ”Lilla London”

Alla smaker

Under året anordnas evenemang i alla dess smaker och inriktningar för alla, ja om man inte är bög vill säga. Är man det blir man hänvisad till Stockholm och Pridefestivalen vilket resulteras i att många HBT-personer lämnar Göteborg för gott då de inte känner tillhörighet med sin stad.

Om någon annan grupp varit lika utsatta hade det låtit annorlunda och man hade med krafttag tagit itu med problemen. Nu möter man istället allt med tystnad och hoppas att det försvinner av sig själv. Ibland känns det som att det styrande partiet i kommunstyrelsen slåss med samma problem lokalt som man gjort i så många år på riksplanet: Det är mycket lätt att skrika om mänskliga rättigheter men det svåraste är att inse att de gäller alla, även de grupper man själv inte förstår sig på.

Folkfest

Stockholm Pride har lyckats med konsten att göra Pride till en folkfest. Genom Pride avdramatiseras bögen och han blir helt enkelt en del av allas vardag och han hänvisas inte undan till någon gayklubb i skymundan. Göteborg behöver något liknande.
I sin iver att få Sverige att tro att alla i Göteborg är som Albert och Herbert glömmer stadens ledare ibland av att Göteborg alltid haft problem med ytterlighetsmänniskor. Nazismen var och är på sina håll fortfarande stark och inom kyrkan är föraktet stort inom vissa delar. Just föraktet för det som är annorlunda har alltid funnits och det enda sättet att krossa detta förakt är att visa upp just det som är annorlunda.
Så inför en Pridefestival i Göteborg. Låt det bli en folkfest med avslutning på Götaplatsen och låt Göteborgare som råkar vara annorlunda i sättet de älskar på få känna sig som Göteborgare och låt dom få känna stolthet både över sig läggning men också över att få vara accepterade.
För så länge Göteborg blundar för våldet emot de homosexuella så är inte staden värd vare sig några VM eller något annat. Vill man vara en modern stad får man också agera modernt och för det krävs det emellanåt mod och just mod verkar vara något som det finns väldigt lite av när det gäller HBT-frågor bland stadens politiker

Walentine Andersson
Göteborg

————————–

Andra bloggar om: Göteborg, Göteborgs Posten, GP, Homosexualitet, Pride, Pridefestival

Intressant.se

advertising

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *