Walentine.com: Böglobbyn – Vilken succé

Det är dags att erkänna: Jag älskar Böglobbyn. Jag älskar SVT som sänder det och jag älskar redaktionen som ligger bakom programmet. Dessutom är jag lite kär i Palmlöf också. Hur får egentligen en kille bli? Nästan så man funderar på att bli straight så man kan få honom 😉

Nu när mer än halva omgången av Böglobbyn gått kan man konstatera 3 saker om programmet:

1. Det blev ett jävla liv om allt

2. Ingenting i Böglobbyn blev vad man trodde det skulle bli

3. Allt blev mycket bättre

När man gör ett program om bögar kunde man inlett serien med en bild på någon man och så en speakerröst som säger, ”Det här är Olof. Olof är homosexuell och han älskar män”, men det gjorde man inte. Istället blir seriens första reportage ett inlägg om killar som Cruisar och gayvärlden rasade mot programmet och det blev ett himla liv direkt. Till och med våran Sverker hoppade av och tidningen ”Världen idag” behövde inte skriva skit om programmet för det gjorde alla andra. Inslaget om Åke Green stoppades och det blev mer skriverier, men Böglobbyn fortsatte och nu ser man hur glad man ska vara för att redaktionen körde sin stil och inte lyssnade på andra.
För programmet har gjort allt rätt, precis allt. Man har inte skapat en serie som ska bli något som är sponsrat av Utbildningsradion. Böglobbyn kör med stilen, ”Det finns bögar, lev med det” och sedan är det bra med det. Man visar istället upp en massa olika sidor av bögvärlden och man gör det på ett roligt, underhållande och ibland gripande sätt. Mångfalden inom homosexualiteten visas starkare än vad någon Pridefestival någonsin lyckats med och kanske visar man det mer än vad bögvärlden egentligen själva vill visa upp.

Allt i Böglobbyn har inte varit bra men vilka program har extrakt lika bra inslag i alla program? En del kritik jag läst mot programmet har handlat om att programmet skapar fördomar och då undrar jag på vilket sätt? Ska bara bögen som agerar hetero visas upp? Ska alla program handla om Börje som idag ska tvätta i tvättstugan och som dricker lättmjölk efter att i flera år druckit mellanmjölk? Att onanera i kallt vatten skulle vara mer underhållande än ett sådant inslag enligt mig. Bögvärlden innehåller liksom alla andra världar flera olika sorters människor och typer och att visa upp dom som inte alltid kommer till tals är programmet största styrka. Inslaget om killen som inte trivdes med all schlagermusik t.ex. var ett inslag som kunde komma från min egen dagbok medan inslaget om ”Marco” berörde mig djupt och även visade att bögar emellanåt är riktiga bitchar.
Att bara visa upp bögen som inte stör homofoberna och den bög som passar in där folk vill ha honom skulle vara fegt och det räcker faktiskt med feghet nu. Att visa upp enbart den “fina” sidan är att låta homofoberna vinna och det är också det samma som att lägga ner vapnen. För gayvärlden är en del av mångfalden och inom gayvärlden finns mångfald, så enkelt är det.

Jag var själv mycket kritisk när inslaget om Åke Green stoppades men nu kommer det nästa vecka, även i redigerad form men det är ju skit samma då jag inte sett originalet. Sedan min kritik har jag alltmer insett storheten med Böglobbyn och det viktiga i programmet. Något liknande har inte gjorts någon gång och programmet är modigt som få. Att hela redaktionen borde vara självklara som pristagar för Årets Gay på Gaygalan är en självklarhet men tyvärr inte något som lär ske med tanke på att redaktionen faktiskt gjort något till skillnad från t.ex. Peter Jöback.

Nästa vecka lär det bli liv i media. För då kommer inslaget om Åke Green. Hur dom framställer honom vet jag inte och lär inte få veta det innan nästa måndag 20:30 heller (om någon i redaktionen ser detta så *blink blink* 😉 ) Jag tippar på att både Dagen och framförallt givetvis Världen Idag kommer reagera och än en gång kommer Sverige få se den sjuka kristna högern visa sitt rätta jag och vi kommer alla få veta hur gaylobbyn arbetar och hur synd det är om stackars Åke. Efter programmet kommer bloggar att skrivas, forum att fyllas och diskussionerna kommer att gå varma för eller emot och debatten är i full gång. Så allt kommer vara som vanligt med andra ord.

Jag hoppas redan på en fortsättning för Böglobbyn behövs, den saken är klar och om inte så är det fanimej på tiden att homosexuella nämns på TV i andra sammanhang än en vecka per år i nyheterna och i program som Debatt när någon präst vill göra livet sämre för oss.

Så avslutningsvis: Böglobbyn är lovely!

Andra bloggar om: Böglobbyn, Homosexualitet, SVT, Homofobi

Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *