Äntligen något bra från Björklund

Skolminister Björklund vill, enligt dagens tidningar, införa lagar så att elever som mobbar andra ska kunna tvångsförflyttas. Detta tycker jag är en superidé och äntligen får kanske den som utför något också får ta smällen, istället för tvärtom som det oftast är i dag.
Jag har ju den konstiga inställningen att även om man har det jobbigt och även om man har det svårt så har man ingen rätt att bete sig som ett kräk bara för det. Bryter man mot lagen eller beter man sig illa måste faktiskt samhället någon gång se till den som blir drabbad. Skolministern säger att skolpolitiken är alldeles för flat, mobbarna och förövarna får hjälp i stället för offren och visst har han rätt. Så att ha detta som en sista utväg när ingenting annat fungerar är ett bra förslag, men då gäller det också att skolans personal tar sitt ansvar. Ett ansvar som många skolor idag verkar skita totalt i.
Det är på tiden att ansvaret fördelas lite bättre, och att det även läggs på de stackars ”hjälplösa” förövarna.
[tags]Mobbning, politik, skolan[/tags]
Intressant.se

Bookmark the permalink.

3 Responses to Äntligen något bra från Björklund

 1. Ann-Marie says:

  Jo du Walle det kanske är dags att införa skammvrån i skolan också, och moral och etik.
  För som dagens barn och ungdomar beter sig mot vuxna men även mot varandra tror man inte är sant.
  Respekt för en medmänniska är som bortblåst.
  Men det är antagligen vi 60-talister som inte förstod bättre när vi uppfostrade våra barn, eller beror det på att man inte får aga sitt barn? Bara en lös tanke som cirkulerar.
  Som du vet så är det inget lätt liv i dagens skola och definitivt inte om man blir mobbad av sina kompisar. Definitivt inte när detta också sprider sig till de vuxna som utser den mobbade till syndabock för allt.
  Då hjälper det knappas om man flyttar på mobbarna eller går det att flytta på nästan en hel skola med elever, lärare och allt?
  Får önska dig ett Gott Nytt också lär vara upptagen långt in på nästa år. Strax börjar vi köra första lasset. Kram!

 2. Vem har sagt att förövarna är ”hjälplösa”? Men varför skall barn som mobbas behandlas annorlunda än vuxna som gör det samma? En vuxwn som mobbar någon skulle man aldrig få för sig att bara flytta till ex. kontor i annan stad. Vad är det som säger att mobbaren upphör med sina trakasserier bara för att han/hon förflyttas. Vet man något om hur förövaren kommer bli behandlad i sin nya klass? Att komma ny i en klass brukar inte vara det lättaste och får den dessutom veta att det är pga att man vart mobbare kanske man drabbas av något som jag själv fått vara med om, total utfrysning. Vad skall man göra då, skall man flytta hela klassen förutom den nya indoviden någon annanstans?
  Mobbing är ett svårt problem men jag tror inte man löser det genom att bara skyffla runt individer. Björklund pratar om att det skall vara en sista åtgärd (den används redan idag men då med vårdnadshavarnas tillstånd) men har man tänk igenom vilka åtgärder som skall testas först? Vad har man haft för resultat på de förflyttningar som redan skett?Hur skall man göra på små orter? All mobbing sker inte i skolan.
  Skulle du vilja om du hade att en mobbare flyttades IN i klassen?

 3. Fast en flyttning av mobbaren betyder ju inte att mobbaren slutar mobba. Det är precis som att att sopa skräpet under mattan när man städar. I stället för att ta konflikten så flyr man från den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *