Walentine.com: Filmstaden Bergakungen – Kan bli en dyr affär för SF

bk_neon.jpg

Jag känner mig nästan elak nu men jag tror inte att Filmstaden Bergakungen kommer bli någon succé. Jag är hemskt ledsen men jag tror faktiskt inte det.

SF har tänkt helt rätt på alla plan när man byggde detta biografpalats. Äntligen har snåla SF fattat att biografer helst ska vara större än besökarnas toaletter, och äntligen har man insett att ett biografbesök ska vara en helhetsupplevelse. Man har satsat på både stora salonger, bra stolar, bra ljud etc. Dessutom har man skaffat den berömda VIP salongen där man i sköna skinnfåtöljer kan få njuta av sin film med bara någon meter till baren och drickat.
Lägger man också till sedan att man i huset byggt in både ställen för mat och fika och att man också satsar på smalare filmer och gamla klassiker så borde ju detta lyckas hur bra som helst men tyvärr kommer det inte gör det och det beror mest på tre saker.

Först har vi det nästan löjliga pris vi idag får betala för ett biobesök. Nya Bondfilmen kostar 100:- kronor och det är mycket pengar för en film. Priset på biofilmerna måste sänkas och det rejält. Hur man än vänder och vrider på det har biopriserna gått upp snabbare än inflation och annat och vill biografkedjorna ha några besökare kvar så locka med lägre priser.
bk_salong.jpg
En av Bergakungens salonger

Den andra anledningen till att Bergakungen i längden kommer få det svårt är platsen biografen är placerad på. Göteborgare är av naturen lata och de har sedan utställningen 1923 varit vana vid att allt ska ligga i, på och runt Avenyn. Gör det inte det struntar man helt enkelt att gå dit. Detta fick de som skulle starta kommersiell biograf på Draken vid järntorget erfara och detta kan väldigt många företagare som inte ligger vid Avenyn berätta om. Göteborg vill gärna skryta med sitt ”evenemangsstråk” där nu Liseberg, Svenska Mässan, Scandinavium, Bergakungen och så Nya Ullevi ligger i rad utmed samma gata och visst är det toppen. Fast hur ofta besöker vi några av dessa ställen egentligen? Här kommer även i framtiden Astorias Biografpalatset ha en enorm fördel med sin plats vid saluhallen. Biografpalatset är dessutom fortfarande en helt OK biograf som visar de flesta av de filmer som folk vill se.
Självklart kommer Göteborg att växa och då kommer självklart även stadens centrum att breda ut sig men detta kommer att ta tid och jag tror inte det finns så mycket pengar att man kan vänta in den tillväxten av stadskärnan.

Sedan har vi också en helt annat problem och det är filmerna. Ser vi till svenska filmer har ju vår nations filmtillverkning helt förpassats till Beck, Wallander och andra rena skitfilmer som alla ser likadana ut. Fegheten inom den svenska filmindustrin är sorglig och det är på tiden att vi slutar sitta ner och undra vad som hände med Moodysson och börjar vakna till liv igen. Vi kommer heller inte att hitta någon ny Bergman de närmaste åren och istället för att desperat leta efter någon som kan göra 7 filmer som ingen vill se kanske det är på tiden att det börjar produceras film som har en efterfrågan. Visst tusan ska film vara kultur men vi lyckas ju inte ens göra kulturella filmer längre. Det mest nyskapande som skett i svensk film de senaste åren är “Frostbiten” och det säger en hel del om tillståndet inom svensk filmproduktion. Snart kommer ju i och för sig Arn, men vi kan inte bara luta oss tillbaka mot den.
Även när det gäller den största bidragaren till film på svenska biografer, USA, har det ju varit ganska krisaktigt den senaste tiden Luften gick kanske ur efter Sagan om Ringen men det där kommer självklart vända igen. I USA är filmbranschen för stor för att köras helt i botten. Tills det vänder får vi luta oss tillbaka mot Jigsaw och hans vänner och de där filmerna tror jag inte riktigt funkar i längden på Bergakungen. Det känns redan som att folk börjat tröttna på att man i USA kommit på att det finns något som heter Gore och Splatter.
bk_vip_lounge.jpg
För de som vill göra besöket lite extra trevligt finns det en VIP avdelning på Bergakungen. För ungefär det dubbla biljettpriset får du på vissa filmer möjligheten att se filmen i en speciell salong med riktiga fåtöljer. Det finns också en egen bar i angränsning till salongen och självklart bjuds man på snacks och dricka

Ändå hoppas jag att jag har fel i allt jag varnar för ovan. Bergakungen är det första exemplet jag sett på en biograf från SF där man faktiskt kan få se en film som det är tänkt. Tänk er att bolaget som en gång i tiden ägde Draken i Göteborg och Skandia i Stockholm också äger Filmstaden Downtown: Denna biograf som för alltid i mina ögon kommer stå för hur en biograf inte ska byggas. I skuggan av Bergakungen inser man nu ännu mer vilken fruktansvärd syn på biografer som 70 och 80-talets filmbolag hade. Så ingen blir gladare än jag om SF lyckas, för Göteborg behöver fler salonger. En gång i tiden hade Göteborg enormt vackra och stora biografer utmed Avenyn men av alla dessa finns nu bara Royal och Palladium kvar. Sedan är det slut bland de kommersiella biograferna och det är sorgligt. Så låt oss hoppas att det går vägen för SF trots allt. Det behöver Göteborg.

Andra bloggar om: Biografer, Bergakungen, Filmstäder, SF, Svensk Filmindustri, SF Bio

Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *