Walentine.com: Än en gång försöker Världen Idag rädda sekten Livets Ord

Den 24 november skriver tidningen Världen idag med rubriken” ”Tänk på att det är mig ni attackerar” en artikel om en dokumentär som SVT ska visa söndagen den 26.

Jag lägger in hela artikel från Världen Idag här:

————-

Till helgen kommer Tom Alandhs dokumentär Lindansaren att sändas i Sveriges Television. Lindansaren är en uppföljare till förra helgens uppskattade dokumentär av Tom Alandh om Einar Ekberg.
I början av det här året berättade Tom Alandh för TT-spektra att han i sina båda dokumentärer ville granska religionen i allmänhet och Livets ord i synnerhet: ”Jag tänkte ta avstamp hos den store kyrkosångaren Einar Ekberg och sedan kanske hamna i Livets ord. Igen. Jag har granskat dem förut. Man kan nog säga att det finns ett samband mellan Ekberg och Livets ord. Men temat är framför allt den förtröstan som många finner i religionen men som jag själv inte kan dela” berättade Tom Alandh för TT-spektra.

År 1985 gjorde Tom Alandh en TV-film om församlingen Livets ord med namnet ”Fräls oss ifrån ondo”. Filmen misstänkliggjorde församlingens verksamhet, med insinuationer om förakt för handikapp och ekonomiska oegentligheter. Programmet präglade debatten om frikyrkoförsamlingen under lång tid.
I Lindansaren följer Tom Alandh den CP-skadade sångaren och komikern Jesper Odelberg. I Aftonbladet i maj 1999 sade Jesper Odelberg han skrivit en nidsång om Uppsala-församlingen för att han ville ”hämnas på Livets Ord… som kallat Jespers handikapp för Guds straff”.

Anna-Carin Skoglund, som har en muskelsjukdom som gör att hon sitter i rullstol, har varit medlem i församlingen under lång tid. Hon vädjar nu till Sveriges Television att inte låta Tom Alandh beskriva hennes hemförsamling lika fördomsfullt som förra gången.
– Jag har varit anställd på Livets ord i 12 år, och har varit där fem dagar i veckan. Före min anställning gick jag i bibelskolan i två år. Så är det någon som vet hur det är så är det jag, säger hon om Tom Alandhs program.
– Ibland så blir jag så besviken när människor kör över mig och tror sig veta hur det förhåller sig. De borde tänka på att det är mig de egentligen attackerar, säger hon till Världen idag.
– Min sjukdom är inget straff. Det har aldrig någonsin påståtts på Livets ord. Att Jesper Odelberg kan uttala sig så måste bero på att han inte känner till hur det är. Själv skulle jag aldrig orka med min situation om jag inte hade Gud. Han hjälper mig, det är jätteskönt att ha honom att gå till med sina problem, man känner verkligen att han bär, säger Anna-Carin Skoglund.

————–

Nu när vi läst den hoppar vi till svt.se och så ser vi vad dom skriver om samma dokumentär:

————

Lindansaren
I Tom Alandhs dokumentär Lindansaren får tittarna möta Jesper Odelberg. Han är stå upp-komikern som sitter ner därför att han är cp-skadad. Det är en märklig balansakt mellan skratt och allvar när Jesper uppträder. Publiken håller andan. Ska han få fram hela meningen? Kommer poängen att höras?

Jesper Odelberg ruskar om våra fördomar med sin humor. Han är en självutlämnande, träffsäker och elak komiker, men utstrålar också en stor värme för de svaga och utsatta. Jespers framträdanden blir ibland gripande, inte för att han sitter i rullstol utan för att han får publiken att glömma den.
Jesper Odelberg slog igenom 1997 i “Släng dig i brunnen” och var helt plötsligt på allas läppar. Men hans bana började långt tidigare. Hans morbror var gitarrist i dansbandet Jigs och den då 5-årige Jesper fick åka med i turnébussen och sveptes på så sätt med in i scenens, musikens och turnélivets magiska värld. Trots sitt handikapp visste Jesper tidigt att han ville bli artist och sitt första scenframträdande gjorde han som 7-åring med Boney M:s “Daddy Cool”.
Efter att ha sett flera av Tom Alandhs filmer, bland annat Jocke hette Sussies man som visades i SVT i början av året, kontaktade Jesper regissören. Alandh bad då Jesper tala om för honom varför han skulle göra en film om just honom. Jesper var trött på hur funktionshindrade kulturarbetare skildras, det blir lätt så gulligt och förminskande. Han ville visa att det går lika bra att arbeta som kulturarbetare som funktionshindrad som för vilken annan människa som helst

——-

Inte en stavelse om Livets Ord på SVT´s sajt men om man läser Världen Idags “artikel” kan man tro att hela programmet finns där för att förstöra för Livets Ord.
Detta får i alla fall mig att bli lite sugen på konspirationer…

Vad är Världen Idag/Livets Ord (det är ju samma sak egentlige) rädda för? Är det hatet de fortfarande hyser mot Tom Alandh efter den berömda filmen på 80-talet som tränger igenom? Vad är det egentligen Livets Ord/Världen Idag inte vill visa allmänheten? Vad döljer sig inom de inkomstbringande gudstjänstlokalernas mörkaste vrår?
Det stinker ruttet griskött om Livets Ord, det har det alltid gjort. Så fort någon ens nämner organisationen i något mindre smickrande sammanhang så går Världen Idag direkt ut och varnar och försöker släta över det hela. Att sätta en rullstolsbunden kvinna framför en kamera med en vädjan om att inte vara dumma mot Ulf Ekmans sekt är ju dessutom totalt sanslöst korkat. Hur trovärdig är hon i en skala ett till 10?
Att man också slätar över det faktum att Jesper blivit oerhört kränkt av församlingen visar ju bara ännu mer vilket människoförakt som döljer sig bakom Livets Ord/Världen idag.
Ulf Ekman och hans sekt måste stoppas. De är ett hot mot Sverige, mot världen men de är framförallt det största hotet Svenska Kyrkan någonsin stått inför. Synd bara att SK själva inte vågar inse det.

Andra bloggar om: Livets Ord, Svenska Kyrkan, Världen Idag

Intressant.se

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *