Walentine.com: När man inte orkar mer…

Detta inlägg skrev jag in i ett forum på nätet ikväll. Lägger det här också. Kanske är det någon som läser…

——————————————-

När jag var 20-21 år blev jag egen företagare. Jag köpte en butik för hemdatorer. Allt gick bra i början men så om en dag en total chock. Företaget vars datorer vi sålde brakade ihop. Så från en dag till en annan förändrades mitt liv. Jag hade en datorbutik men inga datoter att sälja. Det blev konkurs, personlig konkurs med 500 000 i skulder.
När jag var 24 fick jag cancer. Jag studerade då på folkhögskola. Det blev ingen färdig utbildning men det blev studieskulder.

Efter det blev jag jagad. Jag blev jagad av inkassobolag, kronofogde och myndigheter. Mellan sjukdomens alla behandlingar försökte jag arbeta och vips var kronofogden där. Jag drog och jag betalade, blev sjuk och gjorde paus i betalningarna. En gång ringde Varbergs inkasso till mig. De ringde till min patienttelefon 3 timmar innan operation och frågade mig om jag kunde betala av något. Jag förklarade då att jag låg inför operation och inte riktigt orkade tänka på det nu. Killen i telefonen skrattade käckt och sade, ”ja men det är väl inte så farligt”. Jag bad Varbergs inkasso att dra åt helvete.

När jag var 26 tappade jag min första tand, en kindtand. Roten sitter där än. Värken var plågsam, men ingenting mot hur plågsamt det var att dra ut den. Tandläkaren vägrade dra den på kredit. I staden jag levde i fanns det ingen annan akuttandvård. Jag gjorde det själv, tandläkare hade jag inte råd med.

När jag var 29 ringde jag första gången till kronofogden och jag bönade och bad om sänkning av utmätningsbeloppen. Jag ville kunna betala tillbaka CSN. Jag ville göra detta för jag ville ha en riktig utbildning. Genom en bra utbildning blir ju också min inkomst högre och jag kan betala tillbaka mina skulder. För jag ville och vill betala mina skulder.
Kronofogden sade nej. Damen hos fogden skämtade till det och sade, “tja, du kanske kan vinna på lotto”

När jag var 31 tappade jag 2 tänder till. Värken innan det var oerhörd och jag hade feber i nästan 3 veckor på grund av inflammationen.

När jag var 32 år skrev jag igen till kronofogden. Jag bad än en gång om chans att kunna betala CSN. Med de skulder jag har betalade jag inte ens räntan. Kronofogden sade nej. Mina skäl var inte tillräckliga ansåg man.

I januari det år jag fyllde 33 tappade jag 1 kindtand till. Efter det fick jag börja tugga enbart på ena sidan munnen.

I april det år jag fyllde 33 började jag få ont i en fot. Sedan fick jag ont i andra foten. Jag har en inflammation som trots ett års medicinering och ett års träning inte ger sig. Jag kommer aldrig att bli bra i mina fötter igen, det vet jag nu. Cancerbehandlingar tillsammans med försämrat allmäntillstånd är ingen bra kombination. Jag gick ner i tjänst till 55 % och kronofogden sänkte sitt. Nu får dom 500-600 i månaden. Försäkringskassan säger nej till sjukskrivning utan de ger mig rådet att skaffa nytt jobb. Vem anställer en sjuk person utan någon utbildning idag?

Idag sprack min framtand. Snart kan jag inte äta mer, snart vill jag inte äta mer. Det enda som håller mig från burken med tabletter just nu är att jag bor ihop med någon. En person jag har gemensamma skulder tillsammans med. Sånt som man har i ett hushåll. Det är det enda som håller mig uppe. Försvinna kan jag inte, för då sätter jag min sambo på pottkanten.

Jag har aldrig velat smita ifrån, man ska göra rätt för sig anser jag. I den takt jag nu betalar är jag klar om 133år, och det är om räntan stoppas vilket den inte gör. Någon skuldsanering får jag inte säger kronofogden för jag är för ung för det. Någon utbildning får jag inte för CSN vill ha tillbaka pengarna först. Annars blir det inga nya studiemedel.

Jag är 34 år, jag har inga tänder kvar snart, jag har ingen ork kvar och vissa nätter är mörkare än andra. Så min fråga är väl:

Vad gör man när man inte orkar mer?

————————————

Ibland känns allt väldigt svart. Jag försöker kämpa, och jag försöker ha mina mål. Fast ibland är det svårare än svårt

/walle

webmaster@walentine.com

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *