Walentine.com: Nu när den 11 september är över frågar jag mig…

Har det varit någon tävling om vem som kom ihåg de mest från den där dagen för 5 år sedan och vem som sörjer mest? Jag har roat och oroat mig med att idag läsa bloggar och tidningar som alla slåss om vem som kan skriva mest om attacken mot USA. Mycket läsning har varit intressant men samtidigt kan jag kan inte hjälpa det, men jag stör mig faktiskt lite på det hela. För är inte tankarna och texterna idag om hur mycket man blev påverkad lite överdrivna? En del människor verkar fortfarande gå i chocktillstånd och de pratar om oskulden som försvann, hur man blev påmind om ondskan etc. Ondskan fanns där innan, och det visade sig även före 9/11 i en massa olika skepnader.

Alltså, tro inte att jag på något sätt försvarar attackerna mot World Trade Center och Pentagon eller försöker få det som hände att vara något man ska blunda för. Nej, det som skedde var på ren svenska förjävligt men det verkar samtidigt som att detta var det första terrorattentatet i världen när man läser media idag.
Har vi glömt om att Moskva samma år, 2001, utsattes för en lång rad attentat som krävde massor med dödsfall och skadade. Har vi glömt alla andra attentat som skett? Ja, vi verkar ha gjort det och det skrämmer mig lite.

Händelserna i New York förändrade världen säger man, och ja det gjorde dom verkligen. USA fick makten att göra som dom ville och gudarna ska veta att dom gjort det också. Det har bombats och det har krigats och det har ockuperats, men någon lösning har vi inte sett än. Jag undrar hur många fler självmordsbomare man skapat de senaste 5 åren. Hur mycket mer har egentligen hatet mot USA växt i vissa länder?

Fast det är ju inte det saken handlar om här. Nu handlade det om attacken och hur vi tog den. Man frågar sig då om en amerikan är med värd är en ryss, afrikan eller asiat. Nej, svarar självklart de flesta. Fast attacken skedde i ett land där Sverige har bra samarbete mediamässigt sätt, därför sändes bilderna när det andra planet kraschade i tornet direkt i TV. Några sådana bilder såg vi inte från Mosva. Dessutom kan vi lättare identifera oss med en amerikan än med en ryss kanske.

Självklart ska man sörja de döda i attackerna i USA, och man ska också vara förbannad på dom som utförde attackerna men man måste också komma ihåg att oavsett hur sjuk handlingen ändå är så var det en handling för att USA har fiender. Därför måste man också ibland fråga sig: Varför hände 11 september?
Kan vi svara på det och samtidigt lämna en lösning kanske vi tagit ett steg framåt för att slippa liknande framtida attacker. Tills dess kommer de ske igen och igen och igen. Vi kommer förfäras när vi ser bilderna på CNN och vi kommer allt mer stänga inne oss och isolera oss. Till slut kommer inte Bin Laden vara får fiende, istället kommer den värsta fienden vi har vara oss själva.

Så sörj de döda i attackerna i USA, tänk på de anhöriga som förlorade så mycket den dagen men glöm heller inte av vad attackerna handlar om: Hat
Enda sättet vi kan få bort detta har är genom att tillsammans förändra världen. Att låta galningar som Bin Laden eller George W Bush få härja fritt är inte rätta lösningen

Andra bloggar om: USA

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *