Walentine.com: Se inte ner på de religiösa, lär dig se skillnad på dom

Det finns en allt starkare trend att “hata” religiösa och se ner på dom. Man skrattar åt dom och säger att man själv är ateist, och sedan konstaterar man att man “hatar” Gud. Den första tanke som slår mig vid sånt snack är en fråga om hur man kan hata något man säger sig veta inte finns.

Jag har ofta talat om hur viktigt det är för Svenska Kyrkan att visa den öppenhet som de besitter. För det finns en enormt stor skillnad på SK och många andra så kallade kristna förbund, kyrkor och sekter. Än har SK långt kvar innan de lärt sig vad marknadsföring är, men de är en liten bit på väg. Fast då är frågan om det är viktigt med marknadsföring av Svenska Kyrkan.
Ja det är det, men det beror på vilken sorts marknadsföring man talar om. Går man ut och ropar JESUS ÄLSKAR DIG är det kört. Då luktar det Livets Ord lång väg och det är just det som är det mest fantastiska med Svenska Kyrkan: De är inte Livets Ord

Det är viktigt att visa skillnaden på att vara kristen och tro på kärleken och att vara kristen och använda Jesus som världens hårdaste domare. Den hårda skoningslösa Jesus som hela tiden talar om död, straff och helvetet finns inte och har aldrig funnits. Hur man än vänder och vrider på Bibeln så finner du inte en sådan Jesus där. Jesus var revolutionär, han vågade ifrågasätta och han stod för det han trodde på. Även om vi tar bort det allra minsta spår av religion runt Jesus var den mannen fantastiskt, och det är just det som SK ska visa.
För visst är det viktigt att tro, det är viktigt att tro på någon eller något och vem är jag som kan säga om det är rätt eller fel att tro på Jesus som Guds son så länge personen som tror detta låter mig vara ifred.

Jag hade tidigare inställningen att religion skulle förbjudas. Jag menade att Gud, Jesus, Bibeln och allt där omkring var skit och elände och det bästa för alla hade varit att förbjuda skiten. Jag hade en idé om att människor som trodde på Gud var svaga människor, och det bästa för dom hade varit att de trodde på sig själva.
Det jag som “vuxen” lärt mig är att väldigt många av dessa människor tror på sig själva, men de känner ett stöd i sin tro. Det där är jag avundsjuk på, mycket avundsjukt. För vem behöver inte ett extra stöd ibland

För snart ett år sedan satt jag i TV och såg när Karin Långström Vinge “slogs” emot Yngve Kalin i TV. Karin vann den debatten, men å andra sidan hade Kalin förlorat den även om han suttit ensam och talat. Jag kommer i alla fall ihåg att jag blev alldeles fascinerad av denna kvinna. (Karin, du tror snart att jag e kär i dig va? ;) )
Här sitter en ung kvinna som är präst och är inte alls så som präster “ska” vara. Hon slogs för mig! Jag som är bög!
Efter det öppnade jag ögonen lite till och märkte då att Karin inte var ensam. Svenska Kyrkan och kristendomen var fullproppad med sådana människor. De var inte ovanliga, de var ingen liten klick i en stor skara fanatiker. Nej utan det var fanatikerna som var klicken bland de troende.
Det var också då jag själv började lära mig vad tro egentligen var för något. Jag har i hela mitt liv varit intresserad av religion och kan Bibelns berättelser ganska hyggligt, men det jag missat innan var att ta till mig det jag läst och sett. Det var mycket enklare att bara förkasta allt och strunta i det. Nu började jag förstå, och den processen pågår fortfarande.

Klicken jag talade om, klicken av fanatiker, är inte stor men den är högljudd och den har pengar. Jag som av naturen är negativ av mig är ganska säker på att denna klick kommer visa sig i allt större omfattning, men vinna kommer den inte, kanske tillfälligt men inte permanent.
Men det viktigaste för dig som kallar dig ateist och Gudshatare är att du ser skillnad på det hela. Du måste inte vara religiös, det kallar inte jag mig heller, men du måste lära dig just att se skillnaden på ljuset och mörkret.
För vad är det för fel i att besöka en kyrka om den kyrkan kan ge dig tröst och vägledning? Vad är det för fel om du vill be en bön till någon eller något som ger dig stöd? Vad är det för fel med att känna att det alltid finns någon hos dig som älskar dig? Det finns inga fel alls i det så varför kan inte dessa människor få känna den trösten då?

Ställ dig hellre upp och kämpa emot det som är ont. Ta kampen emot dom som använder Bibeln till ett redskap för att såra och hota människor. Slåss emot dom som försöker styra människors tänkande.
Ju fler som ställer upp i den kampen, desto bättre planet får vi att leva på. För tro är kanske en av de viktigaste saker en människa har för att kunna överleva.
Vill man då tro på en man som vågade slåss mot orättvisor och ondska, ja då ser jag inget som helst fel i det.

Walentine Andersson

Andra bloggar om: Religion, kristendom, svenska kyrkan, ateism

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *