Walentine.com: 10 punkter som förklarar varför Borås borde bli parkeringsplats

I dagens BT är det fest. Borås har nu snart nått 100 000 personer. Det är inte första gången som Borås har 100 000 personer. Denna siffra kom man upp i för längesedan men för några år sedan tröttnade Bollebygd och bröt sig ur. Nu har Borås ökat och har kommit upp i denna magiska siffra ännu en gång.
Hade det varit en annan stad hade jag skrivit Grattis, men nu är det Borås och då blir det svårt. Jag avskyr nämligen Borås, vilket kanske inte kommer som en nyhet.

Gustav II Adolf skrev 1622 under ett brev där man bland annat beskrev stadens vapen:
“twå ulle Saxser, den ene medh udden nedh åt, och den andre medh udden upwände…”
Efter det var Borås en riktig stad, men jag undrar om gamle Gustav hade skrivit under om han vetat vad som skett med staden.

Här kommer 10 punkter varför Borås borde läggas ner och göras om till parkeringsplats för Liseberg istället.

1. Borås har ingen själ kvar
Borås grundades på grund av handel och textil. Textilindustrin rasade ihop redan för massor med år sedan, och den så kallade handel som finns i Borås idag är ingenting annat än femtioelva H&M butiker och liknande smörja. Förr handlade man billigt i Knalleland. Idag handlar man dyrt och de enda fynd du kan göra är när du hittar dörrarna ut från butikerna.
Det mest spännande annars som skett i Knalleland de senaste 20 åren var när ett gatukök försökte sälja hamburgare med rysk kaviar i. Den hamburgaren säljs inte mer.

2. Borås har 2 gator
Det finns 2 gator i Borås innerstad. En får du köra bil på, Allégatan, men inte rakt igenom och en får du bara gå på (Gågatan) Äger du en butik utanför dessa gator kan du lugnt räkna med att det kommer bli svårt med försäljningen. Boråsare hittar normalt inte utanför dessa gator. Jo, om de är fulla och unga och lite småkåta, men om det skriver jag längre fram.

3. Borås har Sveriges mest konservativa dagstidning efter Världen Idag och Dagen
Borås Tidning är en moderat dagstidning, och här snackar vi Moderat. Gösta Boman var rena kommunisten i jämförelse med denna tidnings ledare och allmänna inställning till vad som är rätt och fel.
En gång i tiden fanns här en annan dagstidning förutom BT. Den tidningen hette VD (Västgöta-Demokraten) men den drevs av A-pressen vilket ju är det samma som undergång. VD var i alla fall bra på lokala nyheter vilket BT var bedrövliga på då.
BT har alltid drömt om att få gå om DN men har fortfarande ungefär lika lång väg kvar som när de började.
Dessutom driver tidningen sin egen politiska agenda. Vissa politiker får extremt mycket mer utrymme än andra, och den dom älskar mest är…

4. Borås har partiet Vägvalet och Björn Wahllöf
Jag hade Björn som slöjdlärare i Borås. Tänk om jag då vetat att han några år senare skulle stå och säga “Att leva ut sin homosexualitet är Satans kraft” i fullmäktige i Borås.
Björn är Borås lilla gullegris. Han startade sitt parti Vägvalet efter att ha blivit utesluten ur dåvarande KDS (De blev ju sedan mer moderna och tog bort bokstaven s) Hans Vägvalet gjorde i sin tur att KDS försvann från Borås fullmäktige på den tiden och Vägvalet kom in istället. Numer sitter han i Stadens kommunstyrelse och leder staden närmare vad de nu är de vill närma sig.
Att människor som Björn fortfarande sitter kvar efter sina ohyggliga påhopp är delvis BT´s fel, för de skriver gärna om Björn men ifrågasätter honom ganska sällan. Gör dom det verkar en ursäkt räcka och sedan är det lugnt. Det måste bero på det, eller så beror det på att Boråsare är korkade (vilket jag ändå inte vill tro). En sak är i alla fall klar:
Vi ska kanske vara glada att det är KD och inte Vägvalet som sitter i riksdagen

5. Borås ger mindervärdeskomplexet ett ansikte
Det bästa med Borås är Göteborg brukade man säga, och visst stämmer det.
Detta vet Boråsare om, och framförallt vet Borås politiker om det. Så ett enormt komplex mot Göteborg har under alla år funnits och går lite upp och ner. Hade politikerna i Borås fått bestämma så skulle bussarna mellan Borås och Göteborg få köra över Skövde först. Allt för att man inte så snabbt som idag ska kunna ta sig till den stora staden.
Som ni vet har ju Liseberg sedan några år tillbaka “Jul på Liseberg”. Borås har “Jul i stadsparken”. När EM i Göteborg var frågade man sig varför inga evenemang skedde i Borås. Det skulle man kanske ha tänkt på tidigare innan man byggde en helt ny arena som inte klarar av någonting annat än just fotboll.

6. Borås är rädd för hus byggda före 1950
Kommer man in i centrum i Borås kan man tro att staden grundades på 50-talet för här finner du inte mycket i trä inte. Kvarteret Munin finns men det är också nästan det enda som finns kvar. Sossarnas rädsla för gamla hus är något som någon psykolog borde ta itu med men efter deras framfart är den bistra sanningen den att det faktiskt är svårt att hitta en fulare stad än Borås. Betongen skriker och stadens polishus är ett straff mot alla som ser det. Så vill man se fina små mysiga hus får man åka till Alingsås istället, vilket man gärna gör.
Borås hade faktiskt ett riktigt gammalt fint hus en gång, men det rev man…

7. Man rev stadsteatern klockan 5 en luciamorgon
I Borås stadspark låg i över 100 år en så kallad teaterlada. Det var en mycket vacker gammal byggnad där flera av Sveriges stora skådespelare uppträtt. Sedan byggde Borås ett kulturhus som i och för sig var en praktisk byggnad men där skönhet var något som huset totalt saknade. Däremot fanns en papegoja i Kulturhuset som hette Kata och som stod på barnavdelningen. Det var den enda papegoja i världen som kunde härma en skrikig unge som ropade Maaaammmaaaaaa. Den papegojan är död nu
När Kulturhuset stod klart sket man i teaterladan och åren gick. Många ville bevara byggnaden men Borås politiker ville annorlunda. Det sägs att politikerna till och med fick erbjudande av självaste ägaren till Ellos om bidrag till att restaurera huset, men icke då! Har man i Borås bestämt att något ska rivas så ska de rivas. Så på luciamorgonen 1983 klockan 5 kom grävskoporna och överrumplande de som satt och vakade över huset. Boråspolisen, som tappade mycket i anseende den morgonen, hade satt ut poliser i innerstadens telefonkiosker så att inte folk skulle kunna hämta förstärkning.
Rivandet av Gamla Teatern i Borås är en av de mest sanslösa skandaler Sverige sett, och det var många Boråsare som grät den dagen. Jag kommer ihåg en bild som någon tagit på den rivna gamla byggnaden. Över allt bråte har någon lagt en stor krans. Det var en sorgens dag och en skammens dag i Borås. Må de som rev gamla teatern för alltid ångra sitt beslut för det blev inte bättre…

8. Borås har sitt eget Legoland utan legobitar
Att man inte bevarade teaterladan berodde på kostnaden och att stadsparken i Borås skulle bli en park för alla. Så lät i alla fall ursäkterna för att man rev kulturbyggnaden. Så vad skulle man göra istället?
Jo! Man satte upp något som ser ut som en blandning av Legoland och en psykisk sjuk människas demoner. Mitt i allt planterade man lite buskar, rosenrabatter, och så en glasskiosk. Resultatet av den levande stadsparken blev en park där pensionärer gnällde på dagarna och där ungdomarna förlorade oskulderna på nätterna. Jag vågar påstå att ingen stadspark i Sverige har fått se så mycket neddragna byxor och 5 sekunders samlag som stadsparken i Borås fått göra.
Det absolut mest roliga i det hela är att just i skrivande stund pågår ännu en debatt om stadsparken för nu ska man bygga om den igen. Det man bråkar om nu är om det ska stå ett stort Glashus i parken. Vägvalet är inte riktigt lika säkra på att dom vill det men annars tycker jag att ett glashus i Borås Stadspark är ett helt lysande idé med tanke på vilken stad vi pratar om.

9. Borås Stadsteater har samma skådespelare sen urminnes tider
I Borås Kulturhus finns en stadsteater, en praktiskt sådan med halvrund scen. Det fullständigt skriker Socialdemokratisk ”jag älskar betong” bygge om det hela. Teatern har genom åren satt upp många och långa pjäser och som med alla andra teatrar har man haft sina succéer och sina bottennapp, inget konstigt med det.
Fast en sak skiljer sig Borås Stadsteater på från många andra teatrar. Man har haft samma skådespelare i alla föreställningar, i alla fall nästan. Inte för att det är något direkt fel på skådespelarna men problemet med teatrar som den i Borås är att det blir svårt att först se en skådespelare i en barnföreställning för att i nästa stund se honom skrika “Din jävla hora!” i en Norén pjäs. När man nästa gång får se honom spela Hamlet för att sedan se honom spela en tonåring som drömmer om sex i ett judiskt område i New York så blir man onekligen förvirrad.

10. Klädsnobberi
Egentligen är denna punkt inte så svår att förstå, inte om man läser punkt 5. För i Borås härjar klädsnobben och det är sanslöst vilka uttryck det kan ta sig.
Boråsaren älskar kläder och han/hon älskar att köpa kläder. Nu kan man ju tro att Boråsaren fyndar i Elloskatalogen men ack nej. Sån skit duger inte till en Boråsare. Här talar vi dyra kläder och gärna kläder med de riktigt fina märkena som ingen annan har råd med. Jag tror att hela den där idiotin som killar har att visa överdelen av boxershortsen kommer från Borås. Det var säkert någon snobbkille som köpt dyra boxers och självklart måste man då visa att man har dyra boxers på sig, varför skulle man annars köpa dom?
Jag känner faktiskt en kille som handlade i Göteborg ibland, och då mest i affären Solo (som på den tiden var extremt poppis) När han sedan kom tillbaka till Borås gick han 2 gånger upp och ner för gågatan enbart för att alla han stötte på och som han kanske kände skulle se att han handlat på Solo. Vad han köpt var inte viktigt, det viktigaste var just att han handlat på Solo.
Borås har inte ändrat sig mycket sedan dess kan ja lova er. Klädsnobberiet är bedrövligt och senast jag var där insåg jag att alla som var i ålder 18-23 såg exakt likadana ut. Usch!

Så vad du än gör, undvik Borås. Tänk också på att regionen skurit ner väldigt mycket på psykvården i Borås de senaste åren så du har ingen hjälp att hämta om du ändå envisas med att besöka staden. Nej, åk till Alingsås istället. Det är en mysig liten stad, och sedan kan du passa på att besöka Göteborg också.

Ja jag måste väl nämna Elfsborg också:
Även en blind höna kan hitta ett korn

Finns det då ingenting jag tycker om med Borås? Jo en sak älskar jag och det är Torpa stenhus. Jag som är historiegalning älskar miljön runt denna gamla medeltidsbyggnad som självaste Gustav Wasa hämtade en fru ifrån

Se på bilden så vackert det är! Jag rekommenderar alla att besöka det!

bildspel_01c.jpg

Fast när jag tänker efter lite…

Torpa ligger i Tranemo

😉

Andra bloggar om: Borås, svenska städer, kultur

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *