Walentine.com: Tack för denna tid KG Hammar

KG Hammar har egentligen inte slutat som ärkebiskop men idag höll han sitt sista officiella framträdande och jag tycker inte det är mer än rätt att skriva några rader om denna ärkebiskop som mer än någon annan insett det viktiga i att även Svenska Kyrkan följer med i utvecklingen.

Läs dessa rader:

– Förändringsvinden kommer i ryggen, den är kraftfull, skaparkraft. Det är Guds egen ande som skjuter på och utmanar allt statiskt tänkande. Men där finns också kärleken, som driver på och befriar oss från rädslorna.

– Förnyelsens vind kommer framifrån och blåser på ett annat sätt, viskande, som en smekning. Den kommer från Guds framtid och säger att det finns ett mål för vår färd och en mening som är relaterad till målet. Förnyelsevinden viskar ”Se jag gör allting nytt”, och ger röst åt hoppet.

– Sidvinden är förvandlingens vind som talar om att vi aldrig är ensamma. Någon vandrar alltid vid vår sida, det är Jesusvinden som viskar ”Min frid ger jag er”. Förvandlingens ande vill göra oss lika Kristus. Den är en trons vind som handlar om relationen till medvandrarna, och upptäcker allt levande.

De kommer från dagens predikan som Hammar höll i en fullsatt domkyrka i Uppsala och visst säger dom orden mycket om det som KG Hammar har stått för under sina år som ärkebiskop.
Det var längesedan det stormade så runt SK som det gjort under hans tid, men samtidigt har Hammar kämpat för många av de grupper som annars hamnar utanför diskussionerna. Han har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan och han har heller aldrig varit rädd att ta debatterna som kommer. Därför blir det en stort tomrum efter Hammar.

För mig är KG Hammar lite av en hjälte. Hans lugna sätt, hans kunskap och hans tankar har alltid fascinerat mig och jag skulle idag bara vilja ta honom i hand och säga “Tack”.
För Hammar lät homosexuella komma in i Svenska Kyrkan. Han var inte ensam, det finns många inom SK som tycker och tänker som honom, men som ärkebiskop har han gjort någonting unikt. Medan andra samfund och kyrkor alltmer vänder ryggen mot HBT personer har SK äntligen öppnat en dörr. För vissa menarbetare inom SK står den vidöppen, hos andra lite mer på glänt och hos några få är den stängd med en skylt där det står “Stör Ej” men det rör på sig. Ibland måste man komma ihåg det, att det faktiskt rör på sig. Därför ska vi komma ihåg KG Hammar som en stor ärkebiskop. I historien kommer vi minnas honom som en radikal opinionsbildare, men också en man med stor människokärlek. En man som införde en ny syn på Gud, där det viktiga inte alltid var Guds makt över människan utan människans makt över sig själv och sina egna.

Så det enda man egentligen kan säga är Tack. Ett enkelt men från hjärtat menat Tack

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *