Walentine.com: DaVinci Koden var ju skitbra!

Så har man då sett denna film som alla nu verkar så angelägna om att klaga på. För seg skriker vissa, dåliga skådespelare skriker andra. Själv skriker jag Hurra för det var längesedan jag såg en film som gjorde mig så positivt överaskad.
För dig som levt på en annan planet och missat hela grejen med denna berättelse så tänker inte jag förstöra nöjet för dig, men vi kan ju säga att Da Vincikoden har en handling som fått påvar, präster och chefredaktörer på Världen Idag att sätta kaffet i fel strupe. För handlingen i denna berättelse är verkligen något som inte passar alla. Ja en del skriker att boken borde förbjudas men som vi vet så fungerar det ju så inom vissa “kristna” (lägg märkte till “”) grupper att dom har rätt att säga vilken skit dom vill, men yttrandefriheten ska bara gälla för deras sak.
Jag förvånades lite av att man faktiskt vågat gå på starkt som man gjorde i filmen. Jag var rädd att här kommer en feg amerikansk film som inte vågar någonting för chefen för filmbolagets frus bror är medlmen i Opus Dei. Så blev det inte nu, tack och lov.
Läser man en del kritiska granskningar av DaVinci koden kan man lätt tro att berättelsen går ut på att håna dom kristna. Så är inte fallet, däremot kritiseras kyrkan och då främst den katolska kyrkan mycket. I berättelsen är det Opus Dei som får ta många smällar men även katolska kyrkan i stort kritiseras för sitt övervåld genom historien.
Och det är väl bra, det tycker i alla fall jag. Varför ska den största kyrkan inom kristendomen och den kyrka som djävlats mest av alla med människorna stå fri från anklagan om skuld? Att sedan vissa delar med Jesus inte kanske stämmer må vara hänt, man får också komma ihåg att man ska se DaVinci Koden för vad det är, underhållning och spänning och finns det något mer spännande än religion? ) Väver man sedan inte lite tankegång i det hela så har man en bra stund i biografmörkret.

Jag har läst Da Vincikoden men hade trots det inga direkta förväntningar när jag såg filmen. Visst hoppar den lite för fort ibland men samtidigt tycker jag att dessa hopp är något som Dan Brown borde lära sig av för många delar i boken är på ren svenska skit. Det blir segt och Brown är lika värdelös på känslor som George Lucas, så tack du som skrev manuset att du skippa lite av det där.
Att man kritiserat Tom Hanks förstår jag inte, alla som läst boken inser ju bara efter 10 min att Hanks ÄR bokens huvudkaraktär. En känd svensk kvällstidning skrev att Hanks mest sätter pannan i djupa veck och ser fundersam ut. Tja, vad skulle du göra om du försökte lösa jakten på den heliga Graal? Sjunga och sätta dig och se på Big Brother?

Så visst ska man se DaVinci Koden och man kommer bjudas på över 2 timmar av spänning. Att sedan få den stora äran att se en film som retade gallfeber på vissa kyrkor och samfund långt innan den ens hade premiär gör bara saken roligare.

Se den!

P.s Innan filmen började kom det in ett gäng ungdomar på runt 15-16 år där tjejerna var blonda och pratade i mobiltelefon. När dom kom in förberedde jag mig på att mer än en gång få skrika “men håll käften för helvete”.
Aldrig någonsin har jag varit på en fullsatt biograf (Palladium tar 700 personer) och det varit så tyst i publiken. Bättre betyg kan en film aldrig få D.s

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *