Val 2006: Centern


Centerpartiet är för mig ett väldigt märkligt parti. Ena dagen samarbetar dom med SAP och då är det väldigt mycket i mitten, andra dagen får dom vara med och skoja med högeralliansen och deras nuvarande partiledare Maud Olofsson blir då så höger emellanåt så det knappt är trovärdigt.
Annars finns det mycket hos Centern som jag gillar. De är idag det enda parti, verkar det, som faktiskt insett att Sverige behöver en utarbetad glesbygdspolitik och ett engagemang för våra bönder. Medan andra partier gör allt för att fjäska med Gamla Stan i Stockholm glömmer inte Centern på samma sätt att mjölkbönderna inte bor innanför tullarna. Så någonstans behövs Centern, det råder det ingen tvekan om.
Centern vill emellanåt gärna profilera sig som ett miljöparti, sånt är bra! Miljön är viktig men ändå lämnar Centern för mig en konstig eftersmak när man tittat igenom deras hemsida där de skriver om deras synsätt, politik och annat. Just att de ingår i den borgerliga alliansen tillsammans med Moderaterna gör att jag får svårt att riktigt tro på deras politik, Senast de satt i regeringsställning var det ett jäkla liv om en viss bro över Öresund, och samtidigt finns alltid diskussionerna om kärnkraften. Dessa två saker är viktiga för många Centerpartister, och medan bron nu står där den står är diskussionerna om kärnkraften inte över. Hur ett miljöparti då ska kunna samarbeta med partier som står så långt ifrån dom i dom frågorna är för mig mycket svårt att förstå. Har Centern sålt sig för makten? Det känns lite så emellanåt.
Detta är ju samtidigt det stora och intressanta problemet med Centern. Lägger du deras idéer bredvid Socialdemokraterna så håller dom inte med varandra i allt, men de håller med varandra i många frågor och jag vågar sätta en peng på att det kommer visa sig att de håller med varandra i fler än vad Centern och Moderaterna gör.
När det gäller HBT frågor ska Centern ha en stor eloge. Partiet har gått från ett ganska konservativt parti till ett parti som faktiskt lyft fram HBT frågorna som någonting viktigt. Självklart finns det säkert inom partiet många som är mer konservativa än vad partiledningen är, som det finns i alla partier, men Centern har ändå gått hårt fram de senaste åren för att profilera sig som ett parti där alla människor lika värde är viktigt. Sånt ska berömmas.
Om man ska gnälla lite på Centern får det till slut ändå bli partiets strävan att bli ett högerparti. Fjäskandet för Moderaterna från främst Maud blir ibland nästan barnslig och Centern kommer att förlora på det själv till slut. Man måste bli starkare på att profilera sig som ett mittenparti och man måste också påpeka var man själv står.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *