Lite barndomsminnen i bilder

På väg från mamma till affären åkte kameran fram

Jag fick göra en liten snabbvisit hos mamma idag, och när jag skulle gå och handla åt henne på Sjöbo Torg åkte kameran fram. Tog lite kort som jag nu hastigt slänger upp här, allt för att ni ska få en inblick i hur min barndom såg ut 🙂
hemmetS.JPG

Här bodde jag som ung, och i detta hus bor min kära mamma än idag.
hemmet2S.JPG
Samma hus från annat håll 🙂
husetS.JPG
Detta är andra delen av huslängan jag växte upp i. Andra trappuppgången från höger bodde morfar i. Där sprang man mycket som liten, i alla fall fram till 1981 när morfar gick bort 🙁
PiggesS.JPG
Här låg ”Pigalles” en kiosk som man köpte godis i, alla kallade den lilla butiken för Pigges. Idag är den nerlagd vilket är lite synd. Pigges var också butiken som sålde all skit man samlade på som liten. Ni vet, ”Kastisar”, ”luktisar” och allt möjligt som gjorde mammas plånbok tom
lekplatsS.JPG
Jag insåg när jag såg dessa små hus hur liten man en gång var. Då kunde man kliva in i huset och sitta på dom små bänkarna. Hade jag tryckt in mig där nu hade jag antagligen fått bära huset på ryggen efteråt.
DagisS.JPG
Här gick jag på dagis, det jag kommer ihåg av dagiset var att jag avskydde det. Fast det var en snäll tant som hette Pirjo som arbetade där. Henne tyckte jag väldigt mycket om. Sjöbogården såg i alla fall exakt ut nu som det gjorde på 70-talet. Usch!

1klassS.JPG
Här på denna lilla skolgård tillbringade jag 1 klass, och förutom att jag var kär i Eira så var det också här som allt så sakteliga började flippa ut. Mina första 2 år hade jag en underbar lärare som hette Christina. Hon var nog den enda lärare jag haft som insåg hur man skulle handskas med mig. I trean fick vi en hagga, ursäkta om jag är elak, som totalt sänkte mig. Jag kanske var en jobbig elev, men de spår hon satt i mig tydde på att hon just va en gammal hagga.
sjöboskolanS.JPG
I tvåan gick min klass i någon knasig barack, men i trean till sexan gick vi i denna skola. Den är målad vit numer. På min tid var den lite gulakig, såg lite ut som urinfärgad faktiskt. Alldeles bredvid mig fanns en toalett. Där brukade en del killar i klassen tjuvröka eller kolla vem som fått mest hårtväxt. Ja vi gjorde sånt på den tiden 😉
vindspel.JPG
Måste visa denna. Den står på Sjöboskolan. Förutom att den är fruktansvärt ful så sades det redan på min tid att den ”spelade” när det blåste i den. Jag har aldrig någonsin hört denna ”pjäs” spela, så jag funderar på om konstnären va hög eller nåt. Typiskt 70-tals konst.
trappaS.JPG
Ok jag var tvungen att ta kort på denna trappa. Det roliga är att i och med att man inte sandar och skottar denna trappa får man gå en lååååång omväg för att komma till tunneln trappan går till. ”För jag vill bli en del av dig! Borås Borås!”
matsalenS.JPG
Matsalen på Sjöboskolan. Mitt starkaste minne därifrån är när min lärare, haggan alltså, säger till mig, ”Kan inte du hålla käften nu”
höghusets1.JPG
Borås högsta bostadshus tror jag att detta är, det var det på min tid i alla fall. Det var jättekul att åka hiss där för hissarna gick jättesnabbt! Lika kul var det inte när hissarna stannade, vilket hände minst 2 gånger som jag kommer ihåg.
systemetS.JPG
Där det står Framtid Sjöbo låg systembolaget förut. Vi befinner oss alltså på Sjöbo Torg. När systemet låg där var Sjöbo Torg en levande marknadsplats. Fast sen började man klaga på bolaget för det fanns så mycket A-lagare. En kampanj startade ledd av chefen för stadsdelens bibliotek. Systemet fick läggas ner och nu kan alla räkna ut vad som skedde. Sjöbo Torg stendog totalt. Idag dräller det av missbrukare på Sjöbo Torg, trots att systemet är borta, och torget är stendött fortfarande.
icaS.JPG
Denna butik handlade man mycket i när man bodde på Sjöbo. När jag var riktigt liten hette butiken ”Martin Blomkvist”, sen bytte den namn till plus och ett tag hette den nåt med Supermarket och nu ICA nära.
1bostadS.JPG
Detta var huset jag flyttade in i när jag kom tillbaka till Borås efter Mias död. Eller jag bodde först hemma ett tag, men ville ha något eget. Jag bodde där inte så länge, men det var helt nybyggt då och väldigt lyxigt och jävligt dyrt
Det var lite bilder från Sjöbo det. Jag avslutar med en mörk bild som jag tog på Borås Svar på Sovjet…
statyS.JPG
Jag är väldigt kluven till denna Staty. Bilden är väldigt mörk men statyn står alltså i vattnet, i ån Viskan, nedanför biografen Röda Kvarn inne i centrum. Å ena sidan är den ganska cool. Den är mäktig faktiskt. Fast å andra sidan tänker jag faktiskt på när jag besökte gamla Sovjet. Det finns något ”diktatur” omkring den. Jaja, väcker känslor gör den och det är ju meningen med konst.
Det var lite bilder det. Det lär komma flera så småningom.

Bookmark the permalink.

5 Responses to Lite barndomsminnen i bilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *