Jutterström, nu får du fanimej ge dig!

SVT Väst arrangerade igår, enligt GP en debatt med SVT:s vd Christina Jutterström. Det var en debatt om hur bevakningen i SVT, och framför allt i nyhetsprogrammen fördelade sig. Det är ganska skrämmande siffror som kommer fram, bland annat visar det sig att bara var tionde dag har Rapport ett inslag från Västsverige. Statistiken för övriga Sverige är ännu sämre.
SVT’s chef försvarar sig i sin sida med att Stockholm faktiskt är huvudstad och ”Ni är kanske inte tillräckligt intressanta”. Det sistnämnda med förklaringen att hon minsann också kan vara provocerande.
Vidare gömde sig också Jutterström med att SVT Väst faktiskt gör serier som Hem till Byn och Saltön. Just att Saltön spelas in av SVT Väst kan ju bero lite på att den utspelas i de här trakterna. Allt kan ju inte göras på Vaxholm Jutterström.
Än en gång gömmer sig SVT bakom sitt skitsnack om att Stockholm är huvudstad. Hur många gånger har man inte sett på Rapport och ungefär alla inrikesnyheter handlat om Stockholm, och så Stockholm och så Stockholmsområdet. Vore det inte bättre att göra om Rapport till två program, en som sänds över Mälardalen och ett som sänds över övriga Sverige och som innehåller riksnyheter. Nyheter som rör hela svenska folket.
För det Jutterström inte begriper, vilket hon delar med ett antal Stockholmare är att övriga Sverige skiter i om Stockholm är Sveriges huvudstad. Vi bryr oss inte om hur ”Familjen Adamsson som bor en bit utanför Stockholm (LÄS: Gångavstånd från TV-Huset)” har det. Vi som bor i Sverige och som betalar licens till SVT vill veta vad som sker i hela vårt land. Hur sedan en chef för ett TV-bolag som innehar licenspengar från hela nationens ens kan skämta och säga att ”Ni är kanske inte tillräckligt intressanta” bevisar bara hur fel som chef hon är.
Ska vi börja se över statistik över ”intressant del av nationen?” Ja då kan vi börja i Göteborg och åka neråt. Det är där utvecklingen legat de senaste åren. Eller varför inte ta Norrland med sin skog, sin malm och de rena inkomstkällor som detta land har.
SVT har ett otroligt viktigt uppdrag att belysa, granska och bevaka hela Sverige. Det gör man inte när man inte ens orkar fråga en Norrlänning på plats hur norrlänningen anser om saker och ting. Istället letar man upp en norrlänning som flyttat till, ja just det, Stockholm.
Det är dags att hysterin över huvudstaden börjar lägga sig nu. Mycket riktigt är Stockholm idag en viktig del av Sveriges informationssamhälle och teknik, men plocka bort företagen ute i landet som anlitar de Stockholmska företagen och det finns inte så mycket kvar.
Det går inte tro att man genom att göra ”Västnytt” och de andra programmen 5 min längre har löst problemet för avsaknaden av ett riktigt riksbevakande nyhetsprogram är ändå total. Rapport och Aktuellt är idag samma program med olika programledare. Kanske är det dags att göra om nyhetsredaktionerna på SVT totalt, och kanske är det dags att även se efter en chef som klarar av att inse att Sverige inte slutar vid tullarna.
Ivriga försvarare av Stockholmsfjäskandet i det här landet har som bästa försvar att ”ni är bara avundsjuka för att Stockholm är störst”. Med den nivån blir det ingen debatt alls och det är ju så det är. Kanske är det dags att vi, majoriteten av svenskarna, som inte bor i Stockholm starkt börjar diskutera om inte licenspengarna i detta land borde fördelas bättre. Kanske borde Stockholmare få betala mer av inkomsterna till SVT då företagen ändå ser Rapport som en del av de regionala programmen i SVT.
Ge oss en statlig television som granskar hela Sverige, för hur lite Stockholmare än vill inse det, Sverige är mer än Stockholm. Ja, faktum är att vårt lilla land skulle klara sig ganska bra utan huvudstaden, men huvudstaden skulle inte klara sig lika gott utan oss. Så varför inte försöka slå ihop det istället. Eller så avskaffar vi helt enkelt hela huvudstadsidiotin.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *