Homo i Venedig…


Jag satt och funderade lite, och en tanke slog mig…
Jag är homosexuell. Har inte en homosexuell ögon? Har inte en homosexuell händer, kroppsdelar, människomått, sinnen, känslor, passioner? Lever han inte av samma föda, såras han inte av samma vapen, drabbas inte han av samma sjukdomar och botas han inte med samma läkemedel som en kristen, känner han inte likt en kristen sommarens värme och vinterns köld? Blöder inte vi om ni sticker oss? Skrattar inte vi om ni kittlar oss? Skulle inte vi hämnas om ni kränker oss?
Liknar vi er på alla andra sätt, måste vi likna er också på det sättet. Om en homosexuell förorättar en kristen, vad bjuder den kristliga ödmjukheten? Hämnd! Om en kristen förorättar en homosexuell, vad lär oss de kristnas exempel om tålamodet? Hämnd! Den ondska ni lär ut skall jag praktisera. Och jag ska göra allt för att överträffa läromästarna.

Texten kommer från Köpmannen i Venedig, akt III, där ordet jude är utbytt mot homosexuell. Vi kanske kan lära oss något av texten, ja kanske av hela pjäsen.
En del menar att Köpmannen i Venedig är antisemitisk, andra menar att den är det raka motsatta. Texten ovan är i alla fall väldigt tänkvärd anser jag.
Så Sluta kriga, börja älska! Det gäller både de homosexuella och de ”kristna”. Jag tror inte på hat, däremot på kärleken. Det kanske naivt och tycka så, därför passar jag också på att hylla det naiva.
[tags]homosexualitet, religion, kärlek[/tags]

Bookmark the permalink.

One Response to Homo i Venedig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *