Jag bryter med mina judiska rötter…

Tack för mig, hycklare!

Alla som har judiskt påbrå vet hur det är. Vi är alla offer, vi har alla släkt som det gick illa åt under nazismen och vi är alla välkomna till det heliga landet Israel, vårt land som vi fått av Gud.
Jag har tagit ett viktigt beslut i mitt liv. Jag vill inte ha nåt med Israel att göra, och jag vill inte heller från och med nu ha något med mitt judiska arv att göra. Jag vänder helt enkelt ryggen åt min historia.
Anledningen? Jo Kampanjen Bevara Äktenskapet.
Judar och judiska församlingar brukar vara ganska duktiga på att berätta om sin tragiska historia full av förföljelser som slutade i det blodbad nazisterna utsatte dom för. Ja, för att låta lite elak, det finns fortfarande en vilja kvar inom många judiska grenar att det dåliga samvetet ständigt ska lyftas fram. Detta har ibland tagit helt hysteriska former som när Israels ambassadör i Sverige anklagade Hammar för att vara antisemit för att Hammar hade åsikter om hur Israel betedde sig mot Palestinier.
Så är det, de ropar antisemit fortfarande och gång på gång kommer påminnelser om vad som skedde ikoncentrationslägren, med all rätt ska tilläggas. Människan ska påminnas om hur ond hon kan vara, och Förintelsen ska aldrig glömmas, men…
Men nu kan jag berätta en sak som många judar inte verkar veta om, eller vill veta om….
Ni var inte ensamma!
Hitler dödade alla som inte passade in, och judar var inte de enda han ville utrota. Romer, svarta, handikappade, oliktänkande fanns också på hans lista, och så fanns de homosexuella. De som rankades allra lägst ner även av fångarna i koncentrationslägren.
Detta talar inte de judiska församlingarna om, istället går dom nu tillsammans med högerkristna samman och försöker öka på föraktet och motståndet mot HBT människor.
Sånt kan jag inte acceptera, sånt gör mig förbannad, och då lämnar jag er. För jag kan välja om jag vill kalla mig människa av judisk börd, men jag kan inte välja om jag ska vara heterosexuell eller inte.
Jag har i hela mitt liv försökt bära mitt judiska arv från min mammas sida med stolthet, men de senaste åren har det blivit allt svårare. Hela dagens judendom lämnar en bitter eftersmak i mig och Uppropet mot samkönade äktenskap fick mig att helt enkelt få nog. Det blev droppen som fick bägaren att inte bara rinna utan forsa över.
Hur kan ett folk eller en religiös grupp som i nästan hela sin historia blivit förföljd just för att dom är judar gå med på att bidra till att hat och förföljelse mot en annan grupp fortsätter? Dom delade marken i koncentrationslägren tillsammans. De dog i gaskammaren tillsammans och de brändes till aska tillsammans. De delar i så många led samma historia, men det vill inte den judiska församlingen veta av.
Då är helt plötsligt historien inte viktig, då är trångsyntheten och blinda präster viktigare. Därför kommer jag nu att göra mig av med mitt arv. De i min familj som dog kommer jag att hedra, men där får det räcka. Jag kommer aldrig så länge jag lever sätta min fot i Israel igen. Jag kommer aldrig så länge jag lever sätta min fot i en Synagoga, och jag kommer att göra det jag borde ha gjort för länge sedan. Kämpa för palestiniernas sak, och kämpa emot Israels förtryck av ett helt folk.
Inga andra är judar borde veta vad hat och förföljelse kan leda till, men någonstans på vägen gick det fel. Någonstans glömde dom av sitt arv, och det enda jag hoppas på idag är att alla de judar som vill vara judar och som insett att hat aldrig blir bättre med mer hat ställer sig upp och ryter till mot sina ledare och präster.
För om judar inte lärt sig något på förintelsen, hur kan då någon annan ha gjort det?
Så det blir inget mer Yerushalayim shel zahav för mig. Det blir istället en bitter syn på ett folk som mer än några andra borde ha lärt sig att störst av allt är kärleken, och ingen människa ska behöver förneka med han eller hon är.

Bookmark the permalink.

5 Responses to Jag bryter med mina judiska rötter…

 1. Björn says:

  Walentine, Ett otroligt omoget och onyanserat inlägg tycker jag. Fortsätter du på detta sättet är du raskt nere på Tidningen Världen idags debatt nivå.
  Jag har också en Judisk bakgrund även om jag är bekännande kristen.
  Judar och de judiska församlingarna är överlag mycket liberala i sin inställning till oss homosexuella.
  Bara för att en företrädare skriver på en dum och korkad lista om att motverka lika rättigheter för homosexuella när det gäller rätten till äktenskap så ska du inte dra hela judendomen över en kam.
  Jag vet hur detta känns. Jag är också arg på de motbjudande kampanjer som drivs mot oss homosexuella idag.
  Jag är arg på det våld och det hat som dessa, främst Pingst och Livets Ordare, föder och ger näring åt.
  Men mest är jag bekymrad över hur små och inskränkta människor kan vara och att kristna företrädare ser någon typ av hot i att vi som är homos som nu vill leva i stabila förhållanden ska har lika rätt till äktenskap.
  Men tänk så här Walentine. Dom vill se dig arg. Dom vill se dig svära och gå till attack mot de företrädare som skriver på listorna. Dom vill ha hat och deras upprop ska därför inte få lyckas. Låt dom inte vinna. Fall inte i deras egna fula retorik att utpeka grupper av människor som syndabockar.

 2. Walentine Andersson says:

  Björn, jag vet inte men du har en tendens att missa en del i texterna jag skriver.
  Detta handlar inte för mig enbart om protestlistor, det handlar om att det blev droppen som fick bägaren att rinna över.
  Det fanns redan innan i mig en allmän skam över hur judarna behandlade sin historia. Denna ständiga kampanj för att påminna, samtidigt som man bryter mot mänskliga rättigheter gång på gång med allas goda minne.
  Om det finns något folk som mer än andra borde uppskatta frihet så är det judarna.
  Självklart är inte alla judar likadana. Självklart är inte alla judar emot samkönade äktenskap, och självklart är inte alla judar för muren i Israel etc. Jag är medveten om att det finns en ganska liberal hållning i vissa led.
  Men för mig är den skamligt att ena dagen berätta om förföljelser och nästa dag göra tvärt om.
  Sånt accepterar inte jag och då vänder jag det ryggen. Det är för mig nåt jag funderat på länge.

 3. Björn says:

  Japp, här är vi oense. Jag tycker bilden av Israel och Judar som närs i Sverige är ensidig och tenderar ofta till att måla in Israel i någon typ av monster roll och Palestina som det stackars lilla offret.
  Detta tycker jag är onyanserat och också ofta osant.
  Jag tycker att det enda bra Tidningen Världen idag gör är deras mer nyanserade bild av Israel/Palestina konflikten som de ger i jämförelse med den otroliga och tröttande ensidighet som finns i pressen i Sverige generellt i denna fråga.

 4. walentine andersson says:

  Japp här är vi oense Björn 😉
  Alltså visst ska man komma ihåg att det finns enormt många judar som känner som jag, men jag känner allt mer att mitt förakt mot hat, förföljelse och rent ”skitsnack” gömda i religiösa tecken fått mig att explodera i ilska.
  På samma sätt som man inte ska blanda kristna med mörkermännen, på samma sätt ska man självklart inte blanda alla judar i samma bunke.
  Att jag nu tackar för mig är för att jag känner att jag helt enkelt inte orkar leva i någon form av dubbelnatur.
  Man kan lite enkelt säga att jag känner mig som Kafka, och så orkar jag inte känna mer.

 5. ab says:

  Det är inte svårt att förstå hur du känner det och ingen ska säga åt dig vad du ska göra. Men det finns ju ingen gruppering som saknar hycklare och inhumana idioter och bakåtsträvare. Nu borde väl Karin lämna kristendomen då också, det står ju kristna på listan? (För att inte tala om Siewert Öholm!) Om man lämnar en grupp p g a en del idioter, har man verkligen inte inkompetensförklarat hela gruppen då? Agerat som en rasist?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *