Visst tusan ska vi fira Jesus!

God Jul från Walentine

Idag är det julafton, av tradition den dag då Kalle Anka visas och några hundratusen människor troget tittar på Karl Bertil Jonsson.
Idag äter man mat i massor och gallsten, magkattar och slitna mammor står som spön i backen. Julklappar delas ut, alkohol dricks och det knäcks nötter i massor. Ja, den svenska julen är här!
Sen föddes Jesus också, och jag förstår om du har ett vagt minne av att du hört det innan. Han har kommit lite i skymundan nu när Julen blivit Wallenbergs stora kassako.
Jag tycker vi borde fira Jesus ännu mer! Lås oss göra om julen till en helg där man firar Jesu födelse!
Men Walle, säger många nu, jag tror ju inte på Jesus. Hur ska man då kunna fira honom?
För att Jesus ägde! Alltså en sak måste alla ateister och ”Jag tror inte på sånt flum” personer inse. Jesus var bäst!
Läs om honom en gång! Han trodde på frihet, han vågade kritisera de höga herrarna och han vågade till och med ifrågasätta lagen. Han trodde på kärlek mellan människor och han trodde inte på krig, elände och orättvisa.
Hur kan man dissa en sådan person? Hur kan man säga att man inte tror på honom? Hur kan man förneka honom?
Oavsett om man använder Bibeln som dagstidning eller om man läser något annat kan man ju idag inte förneka att han har levt. Så till er då som vägrar inse storheten med denne man frågar jag, ”Varför inte ge honom en chans?”
Varför inte göra Jesus till en förebild i den kamp som finns mot orättvisor och mot den idioti som omgärdar oss? Varför inte låta hans budskap och hans tankar blir en grund för ett bättre och rättvisare samhälle?
Och, med risk för att göra mig ovän med många, skit i Bibeln då om det känns bättre. Jag tror inte att Jesus egentligen bryr sig så mycket om du springer ner dörrarna till kyrkan eller, Gud bevare oss, står och hoppar i extas hemma hos Livets ord och skriker Amen medan du lyssnar på kristendomens svar på Stand Up Comedy.
Jag tror Jesus mer bryr sig om att DU ska bry dig! Du ska bry dig om det som finns runt om dig, det som formar oss. Han vill att vi ska kämpa mot det som vi tycker är fel, och gör man det tror inte jag att han bryr sig om du säger Amen efteråt eller inte.
Sen kan du för all del besöka en kyrka emellanåt. Du som aldrig testat vet inte vilken enorm frid det kan ge dig, och du behöver inte blint tro på Guds ord för det.
OBS! När jag skriver kyrka så menar jag inte en stor jättelik lokal i Uppsala. Eller en där gamla sura och bittra farbröder blandar ihop Hemmets läkarbok med Bibeln. Nej, när jag skriver kyrka menar jag en kyrka dit alla är välkomna.
Så ut med er och fira en ordentlig Julafton. Fira att det för över 2000 år sedan föddes en man vars värderingar är något som vårt samhälle behöver mer än någonsin. Gör Julafton till det som den är menad för.
Så låt oss fira kärleken!
God Jul på er alla!
/Walentine Andersson

Bookmark the permalink.

6 Responses to Visst tusan ska vi fira Jesus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *