Visst klarar Svenska Kyrkan krisen! Det finns ju ingen

Det är pingströrelsen och de andra som har kris, inte Svenska Kyrkan

Jag gjorde något idag jag faktiskt aldrig gjort tidigare i mitt liv, jag besökte en gudstjänst/mässa.
Det var i domkyrkan i Göteborg det skedde. Idag när AIDS dagen pågick hade SK tillsammans med EKHO och andra grupper en mässa för att minnas de som dött i AIDS men också för att skapa hopp om att det går att förändra.
Det var en väldigt bra mässa och all heder och en stor och varm applåd till domprosten (en av tre präster som alla var mycket bra) som i sitt tal när han nämnde kyrkomöten, Påven och en viss pastor från Öland sade…
”Nej jag säger inte hans namn för jag vill inte göra reklam för en dålig predikan”
Det tändes också ljus för de som dött i AIDS det senaste året i Västra Götaland och Hellmans drängar var där och sjöng. Nattvard var det också, men det hoppade jag över. Någon måtta får det vara 😉 men…
När jag satt där och lyssnade och tittade mig omkring så insåg jag att Svenska Kyrkan inte alls är i kris. Vi har ju för böveln den bästa kyrka vi kan tänka oss. För där denna torsdag var alla välkomna. Där satt barnfamiljer tillsammans med pensionärer och bredvid dom satt ett homosexuellt par. Där satt människor som förlorat sina nära och kära i AIDS och dom fick stöd av alla. Skitsamma i hudfärg, sexualitet och läggning. Det var inte det viktigaste, kärleken var det som styrde.
Vidare en annan sak som gjorde mig både glad och först förvånad (ni får ha överseende med en nykomling ;))…
”Vi ber nu Överlåtelsebön, ni som vill kan be tillsammans med mig”
Läs den meningen igen, och sen en gång till. Den meningen kanske mer än något annat bevisar hur fel de människor har som förkastar allt vad kyrkan heter, särskilt då sådana som kallar sig ateister.
Vi tar den en gång till:
”Vi ber nu Överlåtelsebön, ni som vill kan be tillsammans med mig”
Alltså just detta: Ni som vill kan be tillsammans med mig.
Inget tvång, ingen som dömer dig om du inte gör det. Du får själv välja hur du vill göra. Det är en fri kyrka och det är en folklig kyrka. Så jag kände mig förbannat stolt där jag satt med stora ögon.
Vi är ibland kanske för upptagna med att skälla på Green (jag är asbra på det och kommer iofs inte sluta med det heller) eller på Kalin eller på annat inom kristendomen som man kan vara mindre stolt över så vi glömmer i bland grunden i det hela.
Vi glömmer att vi idag faktiskt har en kyrka där alla är välkomna. Man måste inte tro på Gud och man måste inte vara hysterisk alla Maranata.
Såna grupper har en enda sak gementsamt med Svenska Kyrkan och det är att de båda läser Bibeln, men Svenska Kyrkan har till skillnad från många andra tagit kärleken som sitt budskap. Kärlek, tröst och stöd. De andra verkar allt mer ha tagit resten.
SK vill ju självklart att du ska tro på Gud men du är ändå en del av hans skapelse, och du behöver inte leva i rädsla för att domen skall falla.
Därför finns det ingen kris i Svenska Kyrkan. Låt dom som vill hata, förkasta och skrika SYND lämna SK och låt tidningen Dagen med Pingströrelsen i spetsen fortsätta skriva sina artiklar som alla går ut på att ”TITTA SÅ HÄR GÅR DET NÄR NI GÖR SÅ HAHA”
Till er som vill lämna kyrkan för att ni tror ni inte är välkomna där, så har jag bara en sak att säg:
Lämna den inte! Stanna kvar och se på hur Svenska Kyrkan kommer förändra världen. För SK ligger långt fram, mycket långt fram.
Dagen kommer då riktig vigsel kommer finnas för HBT personer, det är inte en fråga om det kommer utan en fråga om när.
Då kommer nästa ”kris”, men SK kommer klara av den också, och nästa och nästa och nästa.
Det är rörelser som Pingströrelsen som idag har kris. De är idag glada över Greens friande dom, men jag tror inte bara att det handlar om religionsfrihet i deras fall. De liksom alla andra ser om sitt hus och de vet väldigt väl att en fällande dom i längden ger deras kyrka dåligt rykte. Pingströrelsen, och deras bebis Maranata är ju inte direkt kända för någon stor kärlek till homosexuella. Någon gång på vägen missade dom att se att folk började tröttna på deras uttal och sexfixeringar när det gäller homosexualitet. Åke Green har skadat dom enormt mycket, vilket de kommer erfara. Idag är han en riktigt liten snuttegubbe i deras värld, men när dörrarna stängs och när ingen ser tror jag att tonen är en annan.
Därför finns krisen hos andra, för de börjar tappa greppet och det vet dom om.
Så till alla er som aldrig besökt en gudstjänst, gör det! Det är en frid och det är en sinnesro utan dess like.
KG Hammar sade i TV i söndags att tron inte är något objekt, utan det är något inom en. Jag börjar allt mer förstå vad han menade.

Bookmark the permalink.

3 Responses to Visst klarar Svenska Kyrkan krisen! Det finns ju ingen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *