Jag talade med en präst idag…

och frågorna …

Jag har berättat om denna präst innan. Han kommer till jobbet emellanåt och håller i gudstjänsterna.
Varje torsdag har vi Gudstjänst på jobbet. Det är väldigt olika hur många som är med, och på många sätt är det inte som vanliga Gudstjänster (i alla fall inte så som folks bild av Gudstjänster är)
Det är mycket prat om världen och om människor och givetvis om gamla goa Göteborg. För gamla goa Göteborg kan man aldrig prata för lite om.
Visst pratar man om Gud men mycket pratar man om det lilla i livet som blir så viktigt när man blir gammal.
Sen sjunger man och man avslutar med Fader vår. Ja och då är det gamla Fader vår och inte Vår fader man läser 😉
Efter dagens Gudstjänst bad jag prästen som hållt i dagens Gudstjänst komma in på kontoret och jag räckte honom ett exemplar av Uppropet. Jag vet att han står på ”vår” sida. Han såg nästan lite glad ut att han fick ett ex och vi började prata lite om allt som skett de senaste veckorna med Kalin och Green.
Han sade också då just det viktiga i att kärleken mellan människor är viktigare än något annat, och hur människan älskar inte är det som spelar roll. De orden värmde mig så.
Jag vet inte varför men jag blir alltid lika lycklig och glad när någon säger sånt, och jag blir faktiskt extra glad när en präst säger något sådant. Det är också det som jag inte riktigt kan förklara med mig själv, hur jag kan känna sånt när jag inte ens kan kalla mig kristen. Frågorna liksom bara forsar igenom mig och det är förbenat svårt att finna svaren.
Ibland funderar jag på om man kan tro på evangeliet, och om man kan tro på Jesus utan att tro på Gud?
Jag har så svårt att tro på någon högre makt som kan dela hav, och som kan få gräshoppor att invadera Egypten. Jag har också svårt att tro på Jesus uppståndelse från de döda, men jag vill samtidigt tro på hans ord.
För vem kan låta bli att på tagen av ett löfte om att allt kommer att bli bättre?
Vem kan säga nej till att någon älskar dig för den du är?
Vem kan säga nej till någon som älskar dig så mycket så han är beredd att dö för din skull?
Vem kan egentligen säga nej till Jesus?
Men har jag rätt att tro på honom när jag samtidigt har så svårt att tro på det Gudomliga?
Vem är jag som kan avgöra om Gud finns? Jag har ju svårigheter med att finna mig själv. Hur ska jag då kunna finna Gud?
Måste jag finna honom? Räcker det inte med att känna samhörigheten med Det glada budskapet?
Många säger att jag blivit konstig den senaste tiden. Kanske har jag det, men samtidigt som dessa tvivel och denna känslan av sökande finns inom mig så har ett enormt självförtroende växt inom mig och det växer fortfarande.
Så jag trivs med att ha blivit konstig, för denna konstighet har gjort mig starkare.
Jag avslutar dagens lilla inlägg med en mycket känd dikt av en kvinna som tyvärr inte orkade vänta på alla de svar hon ställde.
Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.
Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.
Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.
På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Karin Boye
Jag hoppas Karin att du får svar på dina frågor nu och jag hoppas du har det bättre där du är nu. Vad synd egentligen att vi aldrig träffades du och jag. Då kunde vi letat efter svaren tillsammans. Då hade du haft någon med dig som förstod hur det känns att söka och sällan finna. Kanske hade du aldrig gett upp då.
/Walentine Andersson

Bookmark the permalink.

11 Responses to Jag talade med en präst idag…

 1. Germund Andersson says:

  Den dikten har jag i ett särskilt fack i plånboken tillsammans med de tio budorden och körkortet.
  Jag tycker att hela frågan om alla mirakler som tillskrivs Jesus, är ointressant annat än som uppfångare av barns intresse för kristendomen.
  Jag tror på Jesus från Nasaret som en historisk person och jag tror att han verkligen sade mycket av det som tillskrivs honom i evangelierna (inräknat de apokryfiska).
  Men det viktigaste rörande Jesus är för mig att den moralvision som formats efter budskapen från Jesus, har varit vägledande för miljarder människor i umgänget med varandra samt att lagar och samhällsnormer utvecklats från denne mans samhällsbetraktelser.
  Det är stort, mycket stort!

 2. Det där med dela hav, osv. är bildspråk.
  Havet står för Makterna, för Kaos. Dom som samlar dammet under byrån ;=)
  Bibeln är del i en fantastiska berättartraditiona och berättelserna skall diskuteras.
  I bland förekommer samma ramberättelse med olika innehåll, kanske 3 eller 4 gånger – precis som det finns 4 o l i k a evangelier. Dom är alltså inte ”samsynta” – det är rädda fundisar som hittat på det.
  Evangelierna berättar ungefärligen samma berättelser i nöjaktigt samma ordning (skillnaderna berättar oxå en hel del…) men dom har olika syn på det de berättar!
  Det är därför Bibeln i n t e är en fundamentalistisk bok.

 3. Joel Hinz says:

  Bara för att vissa delar av Bibeln är befängda behöver ju dock inte alla vara det. Säger man att ”Det där med dela hav, osv. är bildspråk” är man principiellt ute på lika hal is som om man säger att det inte är det, just eftersom vi faktiskt inte vet. Det är ju hela poängen och orsaken till att de senaste veckornas diskussioner uppstått över huvud taget.
  Jag är inte fysiker men det verkar spontant ganska mycket lättare att dela på ett hav än att exempelvis skapa liv.
  Hoppas att det inte finns någon inkarnation av Descartes här inne. 🙂

 4. Joel Hinz says:

  För att klargöra:
  Min poäng är inte på något sätt att man måste bokstavstro på ex. flykten ur Egypten; snarare känner jag att om man börjar diskutera det är man på fel ställe redan från början. Gud finns överallt, Gud finns inom oss, och om nu Gud är en skäggig gubbe, ett eteriskt väsen eller en liten, rosa iller har inte någon betydelse.
  Att tro på att det finns en Gud är en väldigt bra start. Lever man i harmoni med Gud och med sina medmänniskor, samt handlar moraliskt riktigt, då är det andra plötsligt inte så viktigt – då gör man redan rätt.
  Få människor kan nog hitta Gud genom att leta i Bibeln. Ännu färre lär göra det i Gamla Testamentet. Så Walle, om du känner förtroende för någon präst, någon församling, någon kyrka eller någon människa rent allmänt: börja där!

 5. Kurt says:

  Joel: Jag håller med dig om, hur Gud ser ut har ingen betydelse, bara man inte ser Gud som en människa som inte kan göra nått.
  Men samtidigt blev Gud en människa, Jesus, och människan blev skapad till Guds avbild.
  Det är genom Guds Ord man hittar Gud, finns att läsa i Bibeln, så det borde väl vara tvärt om att i Guds Ord hittar dom flesta Gud, hur ska du annars veta vad som är från Gud?.
  Längtan till Gud har däremot alla människor inom sig, men bara Guds Ord kan frälsa.
  Vilka delar är befängda i Bibeln?

 6. Kurt says:

  Germund:
  Det är stort, mycket stort, ja vad ska man säga, bra att du tycker det, och det är det verkligen!
  ”Jag tycker att hela frågan om alla mirakler som tillskrivs Jesus, är ointressant annat än som uppfångare av barns intresse för kristendomen.”
  Det var nått av det roligaste jag läst på länge, skulle kunnat vara citat av KG Hammar. Man kan fråga sig vad du och KG tror på, inte är det en Gud, snarare en människa som inte kan göra några mirakler, så ni kommer bli förvånade på domens dag när Jesus står framför er uppväckta från döden.

 7. Kurt says:

  Göran:
  ”Det där med dela hav, osv. är bildspråk.
  Havet står för Makterna, för Kaos. Dom som samlar dammet under byrån ;=)”
  Vad tror du på egentligen i Bibeln, allt som har med Guds makt har du snart tagit bort som nonsens?!
  Värför skulle han kunna uppväcka dig till liv på domedagen, om han inte kan göra miraklerna som står i Bibeln, hur har han lyckats skapa världen? Värför tror du Jesus säger att han har makt över vindarna?
  Dom här lärorna som du säger är och kommer aldrig bli Bibliska, utan egna tankar från en präst som inte tror på Gud, utan tror på en människa utan någon kraft överhuvudtaget, och då blir det genast helt meningslöst med en Guds tro!

 8. Jag tycker att det vore lämpligt om Kurt ägnade sig lite mindre åt att fantisera om vad andra tror och i stället ägnade sig åt vad han själv tror.
  För det förra vet han inget om och det senare kan han åtminstone påverka!

 9. germundandersson says:

  Kurt: Jag vet att jag tror och du verkar tro att du vet.

 10. Kurt says:

  Germund:
  ”Kurt: Jag vet att jag tror och du verkar tro att du vet.”
  Jasså, jag vet att du inte tror, du säger det själv, eller ljuger du?
  Eller du kanske menar att jag vet att Guds mirakel måste vara sanna, Faith är ett bättre ord en svenska tro, så visst har jag faith i det att miraklerna är sanna. Enkel logik, har han inte gjort dom, har han aldrig och kommer aldrig klara av någonting och är en så kallad avgud, utan kraft, utan mirakler, som du kan läsa om i Bibeln.

 11. Kurt says:

  Göran:
  ”Jag tycker att det vore lämpligt om Kurt ägnade sig lite mindre åt att fantisera om vad andra tror och i stället ägnade sig åt vad han själv tror.”
  Göran, göran, är det fantasier så är det bara lögner du säger, om vad du tror på.
  Fantasier är om man hittar på nått, inte om man citerar vad andra sagt, i detta fall dina ord.
  Jag vet vad jag tror på, har du inte märkt det? 😉
  ”För det förra vet han inget om och det senare kan han åtminstone påverka!”
  Jag har hört tillräckligt om vad du tror på, och det är inte Jesus, Gud från Bibeln, eller så ljuger du om vad du tror på igen.
  Och jo du detta påverkar nog en hel del, värför skulle jag ge dig rätten att sprida otro, sådant som inte är sant? Och det påverkar dig med, du känner nog att du har snurrat till det lite väl mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *