Dagens fråga från en som försöker förstå

I en kommentar, eller i väldigt många kommentarer faktiskt, står det att om man begår en synd, låt oss för skojs skull säga sex mellan män (för det är sketaskoj för er som aldrig testat 😉 så kan man sedan få förlåtelse av Gud.
Det jag inte riktigt fattar är, och denna fråga är faktiskt seriöst menat oavsett hur oseriös den än låter, hur många gånger man kan få denna förlåtelse. Kan man begå samma synd igen och igen då? Eller finns det någon form av gräns? Vad säger Bibeln om detta?
Svara den som kan please

Bookmark the permalink.

4 Responses to Dagens fråga från en som försöker förstå

 1. Hej Walentine!
  För det första måste man anse synden vara en synd. Den helige Augustinus sa något i stil med, ”älska och gör vad ni vill”.
  Alltså behöver inte sex mellan två män vara synd, om de älskar varandra. Skulle däremot den ene mannen utnyttja den andres svagare ställning, den andre kanske är förälskad, för sex och egen njutning utan hänsyn till den andre. Då är det synd. Inser man att man syndat och ångrar sig och ber om förlåtelse, kan man få förlåtelse hur många gånger som helst.
  Lite väl förenklat så här på morgonkvisten, men men, jag hoppas du är lite nöjd med svaret.
  Du kommer helt säkert få bättre och längre svar senare.
  /Oscar
  Ps! När du syndat så känns det i magen, den där knuten du vet.

 2. Ann-Marie says:

  Oscar säger att synden känns i magen som en knut. Ja det kan jag nog hålla med om både första och andra gången. Men när man tillslut har tänjt gränserna (alltså gjort saker många gånger som man inte får göra) så är ju det som var synd från början tillåtet. Ett ex. det är syndigt att stjäla (snatta) första gången kommer ångesten, oron, knuten i magen det är spännande sedan går det lättare den andra gången och resterande gånger så är det inga problem. Eller tänker jag fel?

 3. blippie says:

  Om man bortser från att jag inte tror att sex mellan män automatiskt är synd (det finns inte heller någon automatik som säger att det aldrig är synd, sex mellan personer oavsett kön kan vara synd om det sker utan respekt till exempel) så skall jag försöka svara på din fråga.
  Det finns ingen gräns för hur många gånger Gud förlåter. En liten hint om detta kan man hitta i Matt 18:21-22 där en man frågra Jesus: ”Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig? Så mycket som sju gånger?”
  Jesus svarar då: ”Jag säger dig: inte sju gånger utan sjuttiosju gånger”.
  Om människor som är ofullkomliga skall föråta varandra åtminstone 539 gånger (uttryck som sju gånger sjuttiosju i antikt språk kan man säga representerar ”ett mycket stort antal gånger”), hur många gånger skall då inte Gud föråta den som ber om förlåtelse, han som är fullkomlig?
  I 1 Johannes brev 1:9 står det såhär: ”Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet. ”. Inget antal angivet alltså. Om vi ber om förlåtelse kan vi vara säkra på att Gud förlåter.

 4. Kurt says:

  Man måste först och främst inse sina egna synder och inte rättfärdiga dom, sedan kan man först be om förlåtelse, när man insett och ångrar sig, annars betyder inte förlåt nått, inte änns i våra vardagliga liv. Om man gör så, är det klart Gud förlåter oss, säkerligen väldig många ggr om man nu tittar på Israel som exempel i GT.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *