Medvandrarna, hjälp eller livsfarliga?

Erik Johansson och hans lilla organisation är direkt farliga för många

När prästen Erik Johansson gick ut i media och förklarade att han var präst, homosexuell och emot välsignelsen av homosexuella par gjorde många människor frivolter av lycka.
Här fanns en präst som minsann vågade stå emot denna syndfullhet som homosexualitet innebär och istället lade han sin röst tillsammans med Kalin och hans kompisar.
Bakom honom stod grupper som Maranata, Pingströrelsen och Pilgrimsfolket och jublade. Allt snyggt redigerat i tidningen Dagen.
Erik Johansson var inte emot homosexuella och hyser ingen som helst ilska över dom, vilket är mer än vad man kan säga om andra. Han menade däremot att Svenska Kyrkan gick emot Guds lagar. Själv hade Erik Johansson kommit tillrätta med sin egen syndfulla läggning genom att helt enkelt leva i total celibat och ägna sin tid åt Gud.
Erik Johannson är också ordförande i föreningen Medvandrarna. En förening som enligt sig själva arbetar med följande:
Medvandrarna vill finnas till hands för dig:
• som brottas med homosexualitet
• som har en homosexuell i din närhet
• som vill vara till stöd och hjälp för den som brottas med homosexualitet
• som söker nya insikter i frågor kring kristen tro och homosexualitet

Föreningen är mycket noga med att poängtera att de inte vill ”bota” homosexuella. Nej istället vill man, om man läser på deras sida…
Medvandrarna vill:
• Inspirera och hjälpa människor att leva sitt liv i Jesu efterföljd.
• Vara en helande gemenskap för människor som brottas med sin sexualitet, i första hand homosexualitet.
• Förmedla kontakt mellan medvandrare och själavårdare för den som söker det.
• Rusta människor att genom medvandrarskap och själavård vara till hjälp för den som brottas med sin sexualitet.
• Verka för ökad kunskap om homosexualitet och motverka homofobi i kristna församlingar.

På deras hemsida finns det mer att läsa och det som slår en är hur enormt kärleksfullt allt är. Det finns en sådan förståelse för allt och alla i texten så ljuv musik spelas. De har en enorm respekt för dig som homosexuell, och det enda de vill är att hjälpa dig leva med din sexualitet samtidigt som du lever ett ”kristet liv”. Dessutom finns ju alltid möjligheten att nå styrkan att kunna leva ett heterosexuellt liv istället.
I USA har det under en ganska lång tid förekommit både kristna och ickekristna organisationer som vill hjälpa till att bota homosexualitet. En del säger att det funkar, andra säger att det ibland slutar med självmord. Själva säger dom att de är jättebra och OJ så många de räddat. Själv säger jag, tillsammans med en idag ganska enig psykologkår att det inte går att ”bota” homosexualitet.
Det finns människor som av en eller annan anledning och händelse i sitt liv ”fått för sig” att de är homosexuella. Dessa människor kan man ”bota”, men de som föds med homosexualitet har en annan medfödd sexualitet. Visst hjärntvätta kan man göra, och sen hoppas på att tvätten håller livet ut. Detta är inte att bota, utan det är något annat som vi kommer till någon annan gång.
Medvandrarna kör en mjukare linje. De vill inte omvända folk säger dom utan de vill få folk att som sagt acceptera sin läggning och leva med den i sann kristen anda. Tillsammans med andra homosexuella lever de i celibat och ägnar sin tid åt just det som den formen av levnad erbjuder. Man stöttar varandra och man tar samtidigt som steg rakt emot ett liv som inte är i synd utan ett liv avsett som Gud tänkte sig.
På deras sida kan man läsa om hur Erik Johansson fann denna förening och hur han idag kan leva ett bra liv. Allt med denna enorma lycka och kärlek som all text på den hemsidan omsvärmas av.
Själv ställer jag mig väldigt tveksam till Medvandrarna, faktum är att jag tar ett väldigt starkt avstånd ifrån dom.
Att komma ut, och att komma på vem och vad man är kan vara ett helvete. Processen att ta sig ur garderoben är enormt ångestladdad och många vill egentligen inte gå ut genom de där dörrarna. De letar efter minsta halmstrå för att slippa. Såna människor är som gjorda för Medvandrarna.
Här möts man inte av någon galen pastor som skriker om SYND, och DÖD och BRINN I HELVETET! Nej här möter man ”homosexuella” präster som vet hur bra man kan få det som homosexuell och kristen. Ge bara sjutton i samlivet så ordnar sig resten och vi håller dig i handen under resans gång.
Man möter andra som också genomgått samma behandling och man får stöd, tröst och omsorg. Alla förstår dig och gör du ett misstag förlåter Gud dig bara du kämpar. Eller som dom skriver…
Då vi misslyckas i våra försök att leva efter Hans vilja, finns Han där och lyfter oss upp, förlåter och uppmanar oss att ta nya tag.
Nu kanske folk tycker jag är enormt hård och elak men, är jag? När uppropet låg uppe på denna sida strömmade ”reklaminlägg” in från folk från just Medvandrarna som tyckte att istället för att leva i synd med en av samma kön kunde man försöka få hjälp av dom, men vad är det för hjälp att få egentligen? Det man erbjuder människor är ett liv utan kärlek, och kom inte med snacket om kärlek från Gud nu och Halleluja. Jag talar om den kärlek två människor ger varandra, och hur långt vi än må komma med vänskaplig kärlek så finns det ju vissa delar som inte ingår där och då talar jag inte bara om sex.
Journalisten Johan Hilton, som skrev den mycket läsvärda boken No tears for queers, gjorde ett besök på Medvandrarna för tidningen ETC’s räkning. Du kan läsa denna artikel HÄR. Det är en ganska skrämmande bild han målar upp av denna förening.
Jag vill höja en ganska skarpt varningens finger för Medvandrarna. Föreningen är inte så gammal än men jag sätter en peng på att det snart kommer att dyka upp människor som klarat av att dra sig ur dom och då kommer dom berätta. De kommer att berätta om ångesten som påtvingad heterosexualitet medför. De kommer att kunna berätta om hur saknaden efter kärlek slet sönder hjärtat på dom.
För en sak verkar föreningen Medvandrarna inte förstå. Homosexualitet är kärlek, samma form av rena och sanna kärlek som en man och en kvinna hyser till varandra. Erik Johansson hävdar att det inte är så. Han menar att man väljer om man vill vara homosexuell och det är rent skitsnack.
Medvandrarna tillhör den form av kristna grupp jag verkligen inte har någon respekt för. De tar ord och meningar från en bok skriven för flera tusen år sedan. De struntar i allt vad vetenskap och psykologi heter och så bygger de upp en egen sanning och för varje svag deprimerad människa de träffar på så får de ytterligare ett lamm att fånga in till buren.
Att de sedan säger sig kämpa mot fördomar mot homosexualitet bland kristna gör ingen skillnad. Deras syn på homosexualitet är det samma för undergång för de homosexuella.

Bookmark the permalink.

8 Responses to Medvandrarna, hjälp eller livsfarliga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *