22 Responses to Den korta diskussionen på Radio Väst

 1. Protestlistan ovan har precis hamnat på TT för 5 minuter sen (18:20). Borde hamna online på SVD.se snart 🙂

 2. Bertil says:

  Lyssnade just till ditt samtal med Yngve Kalin. Jag fäste mig vid den goda tonen och det sansade språkbruket – det gladde mig!

 3. Kurt says:

  Lyssnade också, och nu var du inte lika hatisk som i dina skriverier här på din hemsida, det var positivt! Och sen sa du att du inte var troende? Det var märkligt, hur kommer det sig att du citerar från Bibeln?

 4. Walentine Andersson says:

  Kurt, jag visste inte att troende hade ensamrätt på bibeln?
  Jag tycker bibeln är en skitbra bok, det är dom som tolkar den som jag har problem med

 5. isach says:

  Otroligt bra talat Walentine! /i

 6. Kurt says:

  Självklart har inte kristna ensamrätt på Bibeln. Men hur kan du tro att nån ska bli straffad av Gud, om du inte tror? Det är märkligt, det går inte att komma ifrån.

 7. Kurt: jag citerar från Bibeln för att jag anser att Bibeln är en fantastiskt skriven bok. Den innehåller enormt mycket tankeväckande som alla borde ta åt sig på, men som med så många andra böcker innehåller även Bibeln sina svaga partier.
  Det verkar Kurt som om du helt missförstått mig i det jag skriver. För jag tror inte på några straff på Gud men jag kan räkna upp en hel del människor som är väldigt duktiga på att tala om straff och synd.
  Såg även att du reagerat starkt på mina uttalanden om katolska kyrkan. Där kan jag bara säga att om det finns något jag föraktar så är det Katolska kyrkan och dess ledning. Ingenting, absolut ingenting har ställt till så mycket elände för människan som den kyrkan gjort.
  Däremot säger jag inte att alla katoliker är såna. Katolska Kyrkan har ju ganska ofta bevisat att godheten från den kyrkan inte kommer från Vatikanstaten.

 8. Maria says:

  Hmm… varför vill man gifta sig i kyrkan om man inte tror på vad kyrkan står för…?
  Snälla, säg inte ”det är fint”…

 9. Maria, är den frågan riktad till mig? I så fall kan jag svara dig att jag kanske inte ens vill gifta mig, utan jag vill ha möjligheten. På samma sätt som du, om du är straight, kan välja. Det är väl inte så svårt att räkna ut?

 10. Maria says:

  Det var i och för sig en generell fråga, men tack för ditt svar.
  Jag kan ju inte ”välja” att gifta mig i vilket trossamfund som helst, ”trots” att jag är straight. Jag kan inte kuta till närmaste moské och kräva att de viger mig när jag varken är muslim eller tror på Allah. Jag kan inte heller bli medlem i IFK Norrköping och kräva att de ska börja spela hockey.
  Fattar inte varför man överhuvudtaget ska blanda ihop politik och religion.

 11. Maria, ganska många av som som vill gifta sig men inte får föddes in i svenska kyrkan. Många av dom betalar skatt till kyrkan. Svenska Kyrkan är en ”folkkyrka”. Det är inget livets ord där man går med som medlem. Fram tills för några få år sedan föddes man in i svenska kyrkan, och även om det idag inte är så längre så är det fortfarande så att Svenska Kyrkan vill ha stämpeln som hela svenska folkets kyrka. Då är det dags att det gäller för alla

 12. Maria says:

  Nej, det är dags att man accepterar att Svenska kyrkan är skild från staten och behandlas som vilket annat trossamfund som helst. Eller är det en statskyrka du vill ha?
  Svenska kyrkan är ingen ”folkkyrka”. Kyrka betyder ”Herrens hus”, inte ”Folkets hus”.
  Det är så förbaskat fåfängt att som icke-religiös tycka att trossamfund ska tro det ena eller det andra. Varför orka bry sig om ett trossamfund som man själv inte köper?
  Gör något konstruktivt i stället för att inskränka religionsfriheten. Kräv t ex att trossamfund inte ska inneha juridisk vigselrätt.

 13. Maria says:

  By the way – ”Svenska Kyrkan vill ha stämpeln som hela svenska folkets kyrka” – det är politikerna som bestämt det, som bekant.

 14. Kurt says:

  Walentine
  Jag tycker det är ett dilemma ändå att du tycker att Bibeln är så fantastisk, när du är ateist. För du vet väl att det är med den helige andes hjälp som Bibeln är skriven, så står det. Då känns det ännu konstigare att du som ateist tycker om en bok som är given av Gud, som du inte tror finns. Skriver du dom verserna från Biblen för att skrämma kristna, att dom ska bli dömda till evigt straff? Jag håller med dig att katolska kyrkan har gjort mycket som inte är i enlighet med Guds ord, gjort en massa hemskheter dödat folk, hängt och bränt ”häxor” och annat. Det är jag verkligen emot! Men du satte alla katolska präster over en kam och sa att dom inte ska uttala sig om synd, det var det jag var emot, men nu ser jag att du inte är emot alla katolska präster längre, och det var ju bra. Men jag kan inte hålla med om att katolikerna har gjort mest elände i världen. Kommunister och nazister och terrorister har lyckats överträffa katolikerna med hästlängder.

 15. Kurt, jag lovar att efter detta med uppropet är klart så ska jag skriva en förklaring till allt, för jag kan förstå din tvivel 🙂
  Skulle det inte komma nåt sånt inlägg så påminn mig! Jag skulle gärna skriva det nu men det kommer ta tid och det är något jag har lite ont av just nu

 16. Anonym says:

  Mycket bra, lyssnade precis på det!

 17. isak says:

  Maria. Jag skulle nog vilja hävda att majoriteten av de som gifter sig i svenska kyrkan gör det just för att ”det är fint” och för att det har blivit tradition. Den djupa tron hos den moderne svensken blir svårare och svårare att hitta. Själv tycker jag att bibeln är en intressant bok men att religion är galenskap. Däremot kommer definitivt att vilja gifta mig i en mysig kyrka med allt som hör därtill, och det är jag inte ensam om.
  Du skriver att ”Jag kan ju inte “välja” att gifta mig i vilket trossamfund som helst, “trots” att jag är straight”
  Det skriver väl inte Walentine att du kan heller, däremot skriver han att du har valet att kunna gifta dig i kyrka eller inte. Vilket även homosexuella givetvis borde ha. Att jämföra människors ej valbara sexuella läggning med att propagera hockey för fotbollsspelare känns inte relevant.

 18. Kurt says:

  isak: Tragiskt nog är det så att folk har glömt det och gifter sig av att det är ”fint” men dom har glömt att man i kyrkan gifter man sig inför Gud, att få välsignelse för att bli ett med sin partner. Då måste det vara galenskap för dig med giftemål i kyrkan, eftersom du tycker religion är en galenskap. Vad är det som är så fint där att du inte kan gå och göra en borgelig vigsel med allt men utan Gud? Och värför är det givet att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan? Kan du säga mig vart det står i Bibeln att homosexuella ska välsignas till ett inför Gud?

 19. isak says:

  Kurt. Att icke troende gifter sig i kyrkan handlar högst troligen inte om glömd kunskap, utan om världens gång och utveckling. Blickar man bakåt i tiden ser man ett tydligt och stadigt minskat troende och kyrkligt inflytande. Det må vara tragiskt om man är av den åsikten, men likväl är det så.
  Om jag hade tyckt det var galenskap med giftemål i kyrkan skulle jag tro att jag inte hade velat gifta mig där. Jag struntar blankt i de religöst betonade ord som kan tänkas yppas vid min vigsel. Det viktiga är att jag får känna ett knutet band till min blivande partner, för att jag älskar henne, inte för att jag vill ha guds välsignelse. Att folk sen vill känna detta i form av en traditionsenlig härlig cermoni i en mysig kyrka istället för i en rättsal borde inte vara så svårt att förstå.
  Jag gillar den kyrkliga stämningen och respekterar religösa åsikter till en rimlig grad, men som jag känner nu har jag väldigt svårt att nån gång se mig själv som religös.
  Bibeln skrevs av människor under en förlegad tid. En tid då det cirkulerade mycket extrema åsikter och märkliga tankar. En tid då man stenade människor till döds med ej för stora stenar. Att folk vandrandes på livets väg snubblat över en bok som givit dem ro och glädje är fint. Att på grund av dess tänkande förbjuda en viss typ av människor full valfrihet vid livets största målstolpe är löjligt trånsynt. Vad folk behöver – och faktiskt börjat – inse är att världen inte står stilla, utvecklingen talar inte längre lika starkt för religionen. Världen ska vara en fri värld. Människor ska vara fria människor. Och allt vad det innebär i sammanhanget.

 20. Kurt says:

  isak: ”Jag struntar blankt i de religöst betonade ord som kan tänkas yppas vid min vigsel. Det viktiga är att jag får känna ett knutet band till min blivande partner, för att jag älskar henne, inte för att jag vill ha guds välsignelse.”
  Där kommer det igen, vad ska du dit och gifta dig för, din kärlek är väl inte kyrkan som bekräftar, eller hur? Värför inte gifta sig borgerligt då?
  Jo jag tror inte att det är så många som verkligen vet att man vigs att som en man och kvinna bli ”ett” inför Gud och att det är ett heligt förbund, och det har som du säger med samhällets utveckling att göra, samma som att Guds Ord inte äns längre gäller i kyrkan. För ändå om du inte är ”religiös” så vet du ju att svenska kyrkan har Bibeln som sin lagbok.
  Jag håller med dig världen ska vara en fri värld, och då menar jag för alla åsikter.
  Du har inte svarat mig om var det står i Bibeln, eller om Jesus välsignar homosexualitet som en rättfärdig gärning?

 21. isak says:

  Kurt, jag överskattade dig. Läs igenom det jag skrivit igen, utan att hoppa över vissa stycken, begrunda allt och tänk till, två gånger. Med det sagt avslutar jag diskussionen.

 22. Kurt says:

  Ojdå, där trampade jag visst dig på tårna, så kom förolämpningen fort.
  Jaja, så kan det gå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *