Släng ut Connex ur Sverige!

Den globala ekonomins ansikte finns i Stockholms tunnlar

Idag fick Sverige lära sig en gång för alla att man inte får kritisera sin arbetsgivare, och gör man det får man sparken. Dessutom verkar det självklart att arbetsgivaren sedan får yttra sig exakt hur dom vill om den anställde som blivit sparkad.
Connex skriver på sin hemsida..
Connex anser att de senaste dagarnas debatt kring varslet om avsked av en medarbetare tagit en riktning där en nyansering av det inträffade nu är nödvändig. Den aktuella personen har under en längre tid kränkt arbetskamrater, medarbetare och andra viktiga intressenter genom ett aggressivt och hotfullt beteende. Detta har skett trots upprepade tillsägelser och tillrättavisningar från arbetsledningen.
Dessutom var de med i TV idag och förklarade att personen som fått avsked inte fått det på grund av sitt fackliga ansvar utan på grund av sin person.
Alltså, en fackligt aktiv person inom Connex sätter skräck i företaget och i sina arbetskamrater och skiter totalt i tillsägningar. En sådan person skulle alltså ett av Sveriges Största fackförbund, SEKO, tillåta ha ansvaret som ordförande i Klubb 119. Som av en ren slump har samma person också avslöjat felaktigheter i Stockholms Tunnelbana, något en fackligt ansvarig person ska göra för sina medlemmars skull.
Nu är det så att man inte kan gå ut och tala om att någon är illojal mot Connex när man yttrar sig om uppenbara felaktigheter i Sveriges Största Kollektivtrafiknät.
Sl skriver på sin hemsida att över en miljon resor görs dagligen med Stockholms Tunnelbana, och jag tror inte alla dessa människor är anställda av Connex? I en stad med en trafikplanering från 1200-talet ungefär är tunnelbanan stommen i resandet, och det resandet ska vara säkert. Denna säkerthet har ett flertal brister och det är just det som Per Johansson riktat uppmärksamheten på. Både för sina medlemmar som arbetar i tunnlarna men också för alla de som reser med Tunnelbanan. Kanske tänker han att man ska ta upp problemen innan folk dör och skadar sig. Ett i mitt tycke sunt tänkade men som i den värld Connex styr inte är acceptabel.
Connex agerande är ett ytterligare ett bevis på den allt mer kapitalistiska världssynen som omger företagen i Sverige, och den lilla människan får inte plats. Det är då som personer som Per Johansson behövs, och det behövs fler som honom.
Det är också därför en Göteborgare som inte åker med tunnelbanan speciellt ofta reagerar som han gör, för detta rör hela Sverige och inte bara Stockholm. Det är en trend inom företagen att se till att de obekväma försvinner. Allt för att pengarna styr.
Idag frågar man ju sig också var SL håller hus? På deras hemsida berättar de bara att ersättning inte gäller vid strejk och dessutom hade SL’s formulär där man kan lämna synpunkter ”gått sönder” just denna torsdag. Tänk sicken slump va?!
Det är SL som gett Connex uppdraget att sköta tunnelbanetrafiken och då är det också SL som ska se till att alla delar sköts. Det handlar inte om att se till att Röda/Gröna och Blåa linjen enbart håller tiderna, det handlar om hur de anställdas situation påverkas och framförallt handlar det om demokrati.
Jag hoppas att strejker och bråk fortsätter, och jag hoppas att ilskan över Connex agerande växer sig ut till andra företag och kommuner. Det börjar bli dags att visa att vi anställda inte tar vilken skit som helst.
När det gäller Connex anser jag att det är bättre de packar sina väskor och flyttar hem till Frankrike igen. Företag som dom vill vi nämligen inte ha i Sverige.
Försvinn med er!

Bookmark the permalink.

One Response to Släng ut Connex ur Sverige!

  1. Pingback: Trötta reflexioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *