Kyrkomötet sade Ja till homosexuell vigselsaktSvenska Kyrkans högsta organ, kyrkomötet, beslutade idag att homosexuella par ska få en egen välsignelseakt. Detta är ett steg närmare mot rena homosexuella giftemål.
Inga präster som är emot homovigslar ska tvingas att göra det, tvärt om vigselförättare som numer måste viga alla om dom vill va kvar som förättare.
Kyrkomötet röstade igenom förslaget med 160 ja-röster mot 81 nej-röster. Åtta ledamöter avstod från att rösta
Redan har katolska kyrkan yttrat sig. Den katolska biskopen i Stockholm, Anders Arborelius, skriver i ett uttalande att beslutet i kyrkomötet kommer att vidga klyftan mellan Katolska kyrkan och Svenska kyrkan.
Han skriver också:
”Beskedet är ett avsteg från den traditionella kristna synen på att det sexuella samlivet enbart hör hemma i ett äktenskap mellan en man och en kvinna, det heliga förbund som Gud själv instiftat”
———————–
En del ropar äntligen andra bryr sig inte. Själv står jag mitt i mellan ungefär. För jämlikhetens skull är jag glad idag, men samtidigt förstår jag inte riktigt varför man vill gifta sig i en kyrka vars bok den bygger på vill se mig död för det sätt jag lever.
Samtidigt är det ju en heö del annat som står i den boken som inte kyrkan följer, vilket ju skulle vara en omöjlighet i dagens samhälle.
Att katolska kyrkan reagerar är ganska självklart. Den kyrkan har ju gjort sig ett namn på att förfölja och jaga redan utsatta personer så varför bryta en bra trend?
Till biskop Anders Arborelius skulle jag vilja ställa frågan om vem han tror att han är. Samma bok han hänvisar till skriver också att jag som arbetar på Guds vilodag ska dödad. Detta tror jag inte att Anders Arborelius tycker är någon vidare bra regel, men vem är han som kan bestämma om vad som är rätt och inte. Kanske är just detta med att man ska vara ledig på vilodagen det viktigaste för Gud, kanske viktigare än det som vem som ligger med vem.
Om det vet bara Gud, och mig veterligen har han inte på ganska länge hört av sig.

Bookmark the permalink.

5 Responses to Kyrkomötet sade Ja till homosexuell vigselsakt

 1. Malin says:

  Jag tror helt och fullt på att Gud sitter i himlen och pustar och stånkar och är heligt förbannad för att stollarna som skrev bibeln har missuppfattat så mycket.

 2. Pingback: Mickey J Barczyk

 3. Kurt says:

  Jag anser att prästerna i svenska kyrkan som röstat fram en välsignelse akt för homosexuella använder Bibeln för egen vinnings skull. I det här fallet att frysa ut kristna präster, som älskar syndaren men inte synden, för att få ut dom ur gemenskapen på grund av att dom håller fast i att göra vad Jesus sa, ”Älska syndaren men hata synden” Det känns bra att läsa om homosexuella präster som känner till detta och är emot välsignelseakten. Kom ihåg att Jesus älskar alla ! Mvh/Kurt

 4. anonymt says:

  Våran skola tycker att detta är sjukt! Det står inte någonstans i bibeln att Gud är för homosexuallitet…
  Tack för mej..

 5. Ur Dagen – dagen.se 2006-01-24
  Heta känslor efter debatt
  Kritik från syrisk-ortodoxe prästen Josef Dag har orsakat en ekumenisk strid i Norrköping .
  Fader Josef Dag, präst i S:t Kyriakos syrisk-ortodoxa församling kallar ärkebiskop KG Hammar för ”falsk profet” och biskop Martin Lind ”en fara för svensk kristenhet”.
  – Uttalandet saknar all respekt. Josef Dag kan inte tala för någon annan än sig själv, säger Bo-Lennart Nilsson, kontraktsprost i Norrköping.
  Det var under ett välbesökt panelsamtal i pingstkyrkan, den 23 november, som debatten hettade till. Norrköpings kristna råd stod som arrangör och Dagenjournalisten Siewert Öholm ledde debatten under rubriken ”Vilket Sverige vill vi ha?” Ett flertal kända Norrköpingsprofiler medverkade.
  Eftersnacket har dock handlat om allt annat än värdegrund. Josef Dag, som satt i panelen, gick till hårt angrepp på Svenska kyrkan och dess ledning.
  – Ärkebiskop KG Hammar är en falsk profet och biskop Martin Lind är en fara för kristenheten i Sverige, sa han.
  Chockerat förvånat
  Siewert Öholm minns uttalandet.
  – Jag blev chockerat förvånad över Josef Dags starka ord, och ställde som programledare motfrågan om han verkligen menade vad han sa. Och det gjorde han.
  Också kyrkoherdarna i staden blev chockerade och reagerade direkt på sin syrisk-ortodoxe kollega som de menar uttryckte sig ”respektlöst och kränkande”. I ett gemensamt brev till pastor Jan Rosman, ordförande i Norrköpings kristna råd, protesterar de mot fader Josef Dags beskrivning av Hammar och Lind.
  De vill klargöra att den syrisk-ortodoxe prästen på intet sätt representerade Norrköpings kristna råd när han gjorde sitt uttalande, något som kyrkoherdarna inte ansåg kom fram tillräckligt klart under panelsamtalet. Det finns också en viss rädsla hos dem att fader Josefs uttalande ska kunna tolkas som ett inlägg i debatten om en välsignelseakt för homosexuella par som ingått partnerskap.
  Kan bara tala för sig själv
  – Det är viktigt att framhålla att Norrköpings kristna råd aldrig har uttalat sig i frågan om en välsignelseakt för homosexuella. Fader Josef kan inte tala för någon annan part än sig själv och möjligen den syrisk-ortodoxa kyrkan, säger kontraktsprost Bo-Lennart Nilsson vid Norrköpings kyrkliga samfällighet.
  Erik Lundkvist, tillförordnad kyrkoherde i Hedvigs församling, reagerade också på Josef Dags uttalande. Enligt honom kan det bli störningar i det framtida ekumeniska samarbetet.
  – Man ska vara mycket försiktig med att använda uttryck som ”falsk profet” om andra människor, alldeles oavsett vad man tycker om dem, säger han.
  I måndags förra veckan, hölls ett extrainkallat möte med alla präster och pastorer i Norrköpings kristna råd. Vid detta möte diskuterades det uppkomna läget och hur man ska kunna gå vidare i det ekumeniska arbetet.
  ”Ett gott samtal”
  Pastor Jan Rosman, som är ordförande i Norrköpings kristna råd, säger sig vara nöjd efter mötet.
  – Vi hade ett mycket gott samtal där vi gemensamt fick ventilera våra åsikter på ett öppet och ärligt sätt. Tillsammans kunde vi släppa ut luften som ur en uppblåst ballong. Vi måste kunna kosta på oss att vara öppna och ärliga mot varandra i sann ekumenisk kärlek. Jag tror inte att detta skadar ekumeniken i Norrköping. Det stimulerar oss i stället att lära känna varandra, säger han.
  – Min förhoppning är att vi ska kunna se framtiden an med tillförsikt i Norrköpings kristna råd efter detta möte. Det är viktigt med respekten för varandra och även insikten om att ingen av oss har ett tolkningsmonopol på skrifterna, säger kontraktsprost Bo-Lennart Nilsson.
  Men fader Josef Dag har en annan bild av mötet, inte alls så positiv. Och han har inte ändrat åsikt.
  – Nej. KG Hammar säger att han inte tror på de mirakel som vi kan läsa om i Bibeln; att Jesus gick på vattnet, jungfrufödseln och så vidare. Såväl han själv som Martin Lind predikar ett budskap som inte stämmer med Bibeln. När man vill välsigna homosexuell samlevnad och inte heller tar avstånd från sådant som abort, så tycker jag att det är väldigt allvarligt. KG Hammar och Martin Lind är falska profeter och en fara för kristenheten, säger han med skärpa i rösten.
  Vill ha ett gott samarbete
  Fader Josef Dag erkänner utan omsvep att detta är hans högst personliga åsikter om Svenska kyrkans ärkebiskop och biskopen i Linköpings stift, men att han långt ifrån är ensam om detta.
  – Varenda präst och samtliga lekmän med ledarfunktioner i den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige är eniga med mig i detta.
  Han säger sig vilja ha ett gott ekumeniskt samarbete med alla kristna kyrkor men erkänner samtidigt att relationen till Svenska kyrkan är ansträngd för tillfället.
  – Det var mycket medvetet som jag uttryckte mig som jag gjorde. En kristen ledare kan inte jämt och ständigt vara diplomatisk och undfallande. När Hammar och Lind öppet förnekar grundstenar i vår kristna tro så anser jag att de har förverkat sina mandat och borde söka sig andra jobb i stället, säger fader Josef Dag.
  GÖRAN JACOBSON
  ——————————————————————————–
  © Dagen – dagen.se 2006
  Allt innehåll på dagen.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
  Citera gärna, men ange alltid källan Dagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *