Simon Wiesenthal har avlidit

Nazistjägaren blev 96 år gammal
Simon

Över hela världen blev Simon Wiesenthal känd som mannen som aldrig gav upp kampen i jakten på nazistiska krigsförbrytare. När han räddades från Mauthausen 1945 vägde han bara 50 kilo och många trodde att han skulle dö. Men Simon fick krafterna tillbaka och ägnade sedan resten av sitt liv till att spåra upp och se till människorna bakom ”Historiens största brott” ställdes inför rätta.
En av de mest kända personer som kunde gripas tack vare Simon Wiesenthal var Adolf Eichmann men han var bara en av över 1100 personer som myndigheterna fått tag i tack vare Simon Wiesenthal.
Någon skrev en gång,
– När Förintelsen upphörde 1945 och hela världen åkte hem för att glömma stannade han ensam kvar för att minnas.
Simon Wiesenthal hamnade emellanåt i diskussioner med länder och dess ledare. Inte sällan råkade han också i bråk med den Judiska världskongressen. Trots detta kommer Simon Wiesenthal alltid att bli ihågkommen som en man som aldrig gav upp och som ända in i slutet kämpade för att världen skulle glömma.
Idag drivs hans arbete av nätverket Simon Wiesenthal Center som fortfarande arbetar med att spåra upp förbrytare.
—————
En av de största saker som skett i mitt liv var när jag fick möta Simon Wiesenthal och ta honom i hand. Det skedde i Polen för ganska många år sedan nu. Efter att sedan man varit liten hört om Simon Wiesenthal och hans kamp var han allas vår hjälte. Han som aldrig gav upp och som aldrig slutade kämpa för rättvisan.
Därför anser jag denna nyhet vara viktig. För när myndigheter och länder gärna glömmer är det människor som han som ger de drabbade upprättelse.
Vila i frid Simon Wiesenthal
Ljus

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *