Äntligen, Stockholmsfixeringen kom upp på dagordningen

Det Göran Johansson gjort är banne mig det bästa som hänt sen Göteborg grundades!

Låt mig först säga följande…
Nej, Nej och åter Nej. Vi är INTE avundsjuka på er i Stockholm. Varför skulle Göteborg och Göteborgare vara det. Vi lever i den region som växer allra mest. Vi har störst tillväxt, störst turistökning, störst företagsetablering och vi slipper dessutom ha kungen boende här, med allt vad det kräver i säkerhetspoliser, fortkörning och hysteri.
Så nej, vi är inte avis. Så nu kanske vi istället kan försöka se detta till vad det egentligen handlar om. Fixeringen vid en stad som en gång i tiden var viktig men som de senaste åren halkat efter men som fortfarande är en helig ko.
Stockholm är Sveriges största stad. Hur man än vänder och vrider på det är Stockholm störst. Den 30/6 2005 levde 766 747 personer i Stockholm. Slår vi sedan ihop alla andra småkommuner runt om så kommer vi upp till 1.8 mille. Lilla Göteborg har bara 481 968 personer boende hos sig. Fast gör vi sedan som Stockholm och slår ihop hela länet kommer vi iofs upp i 1.5 mille så det ökar och, detta är en sak som är viktig att poängtera, det ökar fort. Medan siffrorna för Stockholm har stannat av har den istället ökat i Göteborgsområdet. Priser på hus, lägenheter och mark börjar bli sjukligt höga. Turismen har i år slagit alla rekord i Västsverige, och det beror inte bara på Gröna kaniner på Liseberg eller billiga kalsonger i Ullared.
Göteborgsområdet har en enorm tillväxt just nu. Flera av Sveriges största företag ligger här. Bara Volvo sysselsätter runt 100 000 personer direkt eller indirekt. Volvo ligger på ön Hisingen. En ö som idag har bedrövliga trafikförbindelser, men uppenbarligen måste Ford hota med att lägga ner Volvo innan regeringen tillsätter pengar till en ny riktig älvförbindelse snabbt.
Göteborg har de senaste åren mer än någon annan svensk stad också satsat på att visa upp sig. Det har satsats stenhårt på att marknadsföra staden, och bortser vi ifrån när eu-motståndare slår sönder Avenyn, har satsningen varit mycket lyckad. Turismen i sig ger nya jobb och samtidigt får statskassan mer pengar. Ja, allt går väldigt bra för Göteborg just nu.
Mycket av det som skett i Göteborg och i hela regionen kan man tacka Göran Johansson för. Vare sig man är gråsosse eller moderat så går det inte att förneka den mannens enorma engagemang för sin stad.
Johansson är en idag väldigt ovanlig politiker. Trots att han förutom att sitta i kommunstyrelsen även sitter i flera av kommunens företag lever han som de flesta göteborgare gör. Han bor i lägenhet i Kortedala och han åker spårvagn till jobbet. Han älskar sitt Göteborg och han har flera gånger sagt att Göteborg är viktigare än partiet.
När regeringen på helt sanslösa grunder lade ner Amf4 fick han nog, och har nu lämnat socialdemokraternas verkställande utskott. Jag tycker att Johansson gjorde helt rätt.
Amf4 var ett viktigt förband. Bland annat skulle Amf4 skydda Göteborgs hamn, som är en av Norra Europas största hamnar. En enorm stor del av allt som fraktas in till Sverige kommer denna väg och nu finns det inget riktigt skydd. Johansson var rasande på regeringen för hur de skötte frågan och jag förstår honom. Ska vi ha ett försvar bör väl våra hamnar vara en sak som kan vara värda att försvara om det skulle bryta ut en väpnad konflikt i eller runt Sverige. Amf4 grundas en gång tack vare att man ansåg att Göteborg och Västsverige borde ha ett förband som kunde försvara dom i händelse av krig. Det har man glömt nu.
Johansson sade tidigt att regeringen är Stockholmsfixerad, och det stämmer. Fast det är inte bara regeringen som är det. Hela Sverige är fortfarande enormt fixerad vid landets huvudstad, och jag kan inte längre hitta några bra förklaringar till varför.
Jag brukar med nöje se svenska nyheter. Det är inte ofta de åker lång väg från TV-huset för att göra reportage. Det har ju till och med hänt att de istället för att besöka Norrland frågar en inflyttad norrlänning om vad personen tycker om saker och ting om just Norrland. Om det är för at spara bensinpengar eller för att journalisten vill hinna tillbaka till kaffe igen vet jag inte.
Hans Alfredsson sade en gång…
”Det är rätt många politiker och sånt där som har för sig att Sverige slutar vid tullarna. Hela den där jävla långa biten ovanför stallmästargården, den känner dom inte till”
Det är sorgligt sant att det är så.
Då kommer vi också till det faktum att medan Västra och Södra Sverige faktiskt klarar sig ganska bra utan Stockholm så finns det de områden som idag inte gör det. Med den politik man fört gentemot glesbygden de senaste åren flyr folk från Norrland. För trots att Norrland står för stora inkomster för Sverige är ju det inget som kommer Norrland till godo. Pengarna läggs i kassakistan i Stockholm och sedan betalas det ut femtioelva sorters bidrag istället. Bidrag som inte på några sätt motsvarar det som Norrland gett till staten. Glesbygdspolitik är i Sverige det samma som bidragspolitik som i långa loppet tar död på stora bitar av Sveriges land.
Johansson är sur på sitt parti, men det finns också många andra som är väldigt trötta på all den fixering vid Stockholm som media och det politiska livet står för. För även om Stockholm har 1.8 miljoner invånare så bor faktiskt merparten av svenskarna utanför Stockholm. Många har inte ens varit där, och jag vågar sätta en peng på att de lever och har hälsan i alla fall. En arbetslös före detta gruvarbetare skiter fullständigt i om det är halt på Sveavägen. Sånt vill han inte se i de så kallade riksnyheterna.
Så låt Johanssons attack mot regeringens och statens Stockholmsfixering bli startskottet på att förändra synen på värdet av Sverige som helhet. Vi kan börja med att förändra Sveriges Television.
Flytta ut hela SVT till en stad långt borta från Stockholm. SVT kan sedan ha en lokalredaktion som kan bevaka riksdag och regeringsarbetet i Sverige.
Flytta sedan ut fler departement. Ingen regering har ju mer än den som sitter nu talat sig varm om bredband och den nya tiden då avstånd inte längre är några problem. Då finns det heller inga problem att ha departementen på andra ställen än i Stockholm.
Kort sagt, låt hela Sverige leva

Bookmark the permalink.

5 Responses to Äntligen, Stockholmsfixeringen kom upp på dagordningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *