Minns John Hron

Jag vill varna för att längre ner på sidan finns bilder som är mkt otrevliga att se på, men jag rekommenderar ändå alla att göra det
Det var natten mellan den 16 och 17 augusti det totalt meningslösa våldet slog till och vi blev alla förfärade av mordet på 14 åriga John Hron. 4 ungdomar dödade John genom slag, misshandel och psykisk och fysisk tortyr. Den natten ville våldet och hatet aldrig ta slut. Den natten blev Sverige ett mörkare land att leva i.
Jag kommer ihåg när jag såg löpsedlarna dagen efter. Jag kommer ihåg hur illa jag mådde, och ju mer jag läste desto mer illa berörd blev jag. Media fylldes under en tid med repotage och hela polisutredningen och den följande rättegången bevakades mycket noga.
Det fanns så mycket mod i John denna natt. När han försökte fly undan sina bödlar ut i sjön hotade de med att de skulle misshandla hans vän istället, så John vänder om och simmar tillbaka. Det blev hans öde. Trots alla slag, trots att han säkert var livrädd vände han om. Sånt visar på mod och styrka. Sånt beundrar man. Sådant mod är det inte många människor som har. De ville att han skulle skrika att han älskade nazister men John vägrade. Trots sparkarna och trots slagen stod han fast vid det han trodde på. För allt detta tillägnades han Stig Dagermanpriset postumt ett år senare. För detta blev John en hjälte.
För mig blev Johns öde en sådan enorm längtan efter ett samhälle utan våld, misshandel och hat. Det fanns ingenting illa i en kille som John. Ingen hade något illa att säga om honom. Ingen förutom en 15 årig kille som tillsammans med sina 3 ”vänner” fick för sig att mörda. Han hade något otalt med John ansåg han, och därför hade han rätten att döda.
På sidan Till Johns Hrons minne kan man läsa mer om John och mordet. Där finns också några bilder på John hur han såg ut efter mordet. Jag lägger inte in dom här för att skrämma eller för att äckla. Eller jo det gör jag föresten. Bli skrämda och bli äcklade. För våld är äckligt…


Rikard Wolff skrev en text en gång till John Hrons minne. Det blev också en sång som heter ”Fienden”…
Jag är rädd för marscherande kängor och skallande rop
Rädda små pojkar som samlas i gäng och suddas ut till en hop
Jag är rädd för dom stora, rädd när dom bråkar och slåss
Jag är rädd när dom säger: du är inte som oss

De orden säger väldigt mycket. För jag är också rädd för rädda små pojkar som samlas i gäng. John var också rädd, men han stod emot i alla fall. Trots att han offrade sitt liv vågade han stå emot.
Låt oss idag tänka på John. Själv ska jag ikväll åka till Ingetorpssjön och tända ett ljus på den plats John blev mördad. Jag vet att jag inte kommer vara ensam där. Fler än jag vill en dag som denna visa vår sympati för John, hans föräldrar och vänner, men framförallt vill jag visa John hur mycket jag beundrar honom. Trots att jag aldrig träffat honom så har jag i 10 år burit med mig hans öde inom mig. Ibland spelar jag ”Fienden” och ibland kan gråta över det öde som drabbade en ung modig 14 årig kille som bara hade tänkt campa med sin vän. En kille som bara hade några få dagar kvar tills skolan skulle börja igen.
En kille som aldrig fick bli vuxen.
Johns mördade är idag fria efter avtjänade straff. 2 av dom lever med skyddade identiteter, de 2 andra ska visst arbeta som byggnadsarbetare. Det de gjort kommer för evigt leva kvar inom dom, och jag känner ingen sorg för deras skull. Hade dom haft lite kurage, lite mage och lite samvete hade dom gått ut och talat om vad dom gjort. Kanske kan sådana människor få andra ungdomar att komma på bättre tankar. Kanske är det just sånt som vissa ungdomar som kallar sig nazister behöver höra. De kan aldrig bli förlåtna för vad de gjorde vid den där sjön för tio år sedan, men de kan kanske hindra andra att göra samma sak.
Minns John Hron

/Walentine Andersson

Bookmark the permalink.

36 Responses to Minns John Hron

 1. Sia says:

  Oj, det där grep mig. När jag gick i åttan – måste det ha varit, eller nian … – var Johns föräldrar på min skola och föreläste. Nu precis som då känns det sjukt overkligt, och samtidigt alldeles oerhört påtagligt verkligt … Du har skrivit väldigt fint tycker jag.

 2. Mordet på John Hron berörde mig enormt. Min son var då fem år. Jag kunde som förälder sätta mig in åtminstone en bråkdel av hur det måste kännas för föräldrarna.
  Synden straffar sig själv brukar det heta. En av de dömda för mordet på John Hron blev misshandlad i fängelset och fick men för livet.
  Jag skrev igår på min sida om John Hron.
  http://motvikt.blogspot.com/

 3. Jenny Hotti! says:

  Läste detta!Johns föräldrar har varit på min skola o berättat om det hemska som hände deras son!Mår fruktansvärt dåligt.Fattar inte hur sånt här kan hända!R.I.P John!

 4. Malin says:

  Jag vet inte vad jag ska säga…men jag önskar att de som gjorde det blir påminda om det varje dag, varje minut. Och att de ska ångra sig, lida av ångest varenda minut tills de dör.
  Jag vill slippa vara rädd mer, för ungsomar i grupp, för folk på moppar som har rånat hur många som helst under sommaren här, för att cykla kortaste vägen till jobbet genom skogen.

 5. Elena says:

  Mordet på John Hron. det är så tragist att en sån ung pojke va tvungen att mista livet. men ja kallar de han hade RIKTIGT mod.. men de va synd han va tvungen mista livet bara för att han våga stå på säg för det han trodde på:(

 6. Johanna says:

  Modet på John hron kan inte varea sant elr jo de är ju sant men sånt här får inte hända!!…fick inte hans mördare mer än 10 år??…asså vad e de förställe vi lever i??.. Du har iallafall skrivit väldigt fint om homon!!..du borde ha en stor ros!!

 7. Fredrika says:

  hur kan man med å göra så här? vad tänker man med? hoppas du vilar ifid john tsammans med mina vänner! R.I.P. /Fredrika

 8. jimboo says:

  shit asså…jävlar!

 9. Emma says:

  När jag läste om mordet på John Hron så fattade jag inte att det var sant. Att en oskyldig, fin, snäll, underbar kille som inte hade gjort något någon ont blir mördad förstår jag inte. Varför gav dom sig på honom ? Vad är det för idioter ?! Jag hoppas verkligen att mördarna påminns om denna dagen varenda sekund som går och att dom mår dåligt! När jag såg bilderna på hur han såg ut efter mordet visste jag inte vad jag skulle tänka, allt bara försvann. Jag fick tårar i ögonen! Jag hoppas att John´s familj mår bättre, och att John har det bra där han är nu, vilket jag vet att han har! Vila i frid John Hron, och hälsa min storebror Jonas. Kram // Emma

 10. erica says:

  usch, va hemskt. stakars john , bara 14 år. hur kan man vara så dum och ger sig på en 14åring. att man ens ger sig på nån. jag hoppas att johns familj mår bra nu. vila i frid. puss och kram / erica

 11. Erica! says:

  Usch nej vad hemskt! Sörjer med alla andra, han kunde blivit en riktigt modig man och varit hur undebar som helst om nu inte de där pojkarna hade kommit och mördat honom! Snälla, sluta med våld?

 12. Emma says:

  Varför ?? Jag fattar inte. Hur kan människor vara så känslokalla ?? Det är så hemskt, att det finns sådana människor. Jag har skrivit innan här, jag är innte här och kollar ungefär varenda dag, för jag tror inte att det som har hänt John Hron är sant. Han verkade vara en sån fin och snäll kille, och blir ändå utsatt för nånting som han absolut inte var värd. Tänker på dig John, du är en vacker ängel på himlen nu. Du är värd guld. Många vara kramar Emma!

 13. anonym says:

  Jag tycker de 4 nazisterna som gjorde detta mot john var avskum , men du får alla nazister att stå ut som ”avskum” det är inte rätt jag är själv inte nazist men jag har många kompisar som är det de tycker att de 4 nazisterna är avskum likaså som hela sverige också gör men snälla alla nazister är inte så alla har sin rätt att tyckavad man vill. Är man bli nazist ska man inte vara det för att ”alla” andra är det det är för att man har åsikter,. och som människa har man åsikter …

 14. Maria says:

  gud vad berörd jag blev när jag läste det… stackars kille…! fattar inte hur man kan göra sådär..!

 15. Victoria says:

  Jag kan inget mer än å säga att mördarna ska må ruttna i helvetet. Och att John var en modig liten kille. Vila i frid!

 16. Camilla says:

  Så himmla hemskt!! Jag hoppas varkligen att hans föreldrar mår betre nu!! Att det finns dom som gör så jag fattar inte detta!! Många possar av mig

 17. Bella says:

  Denna killen hade inte bara mod han hade rätt . Men idioter som inte kan tåla flera olika åsikter . De sägs att vi lever i ett fritt land, men jag tyckte precis att det blev fängslat av folk som inte tål att vi har våra mänskliga rättigheter . John var riktigt stark ! och du som skrivigt allt detta, du har skrivigt det fantasitiskt . Jag blri verkligen rörd. Må John vila i frid och hoppas han hör när vi säger att han var modig och smart . För inte ska han ha dött i onödan .

 18. Desirée says:

  Jag fattar inte hur man kan göra så mot någon!
  John var jätte modig som vågade sig tillbaka!
  R.I.P John <3

 19. Walentine says:

  Till dig som skrev om nazister…
  Ja jag tycker att alla nazister är avskum. De är rasister, idioter och totalt livsfarliga.
  Den nazistiska ideologin bygger på att vissa är mer värda än andra. Det är ju kring det som de bygger sin ”tro” på.
  Visst behöver inte alla nazister va elaka konstant dygnet runt men det spelar mindre roll. Jag har sett kort på när Hitler kramar om barn, jag gillar honom inte något nämnvärt i alla fall.
  Kanske också för att han sedan skickade ut barnen för att dö i kriget.

 20. oskar says:

  aa hans föräldrar har också varit på min skola och berättat om det, helt sjukt.

 21. Angelica says:

  Jag tycker synd om John . Han ville bara väl . Varför bara ge sig på honom ? Jag fattar det inte . Han är mer värd att leva än dom som gjorde honom så illa behndlad . Dom som gjorde detta bör sitta i fängelse och ALDRIG mer komma ut . Hoppas ni föräldrar mår bra . Vila i Frid John ! Puss och kram

 22. Johanna Lundqvist says:

  Jag var inte mer än 7 år när denna hemska händelsen inträffade, men jag minns hur jag grät av förtvivlan. Jag minns hur jag verkligen förstod vad som hade hänt denna 14-åring. Jag har bärt med mig detta under hela min uppväxt och kommer alltid att ha med mig det. Jag önskar så att Johns familj någon gån kommer att hittat någon slags frid. MVH/ Johanna

 23. Bella says:

  Död åt John Hrons mördare!!! Öga för öga……..

 24. carolina says:

  jag kan inte fatta hur människor kan va så grymma, att dom mördar en oskyldig pojke, som inte enns hade gjort något. Att dom höll på att misshandla en person som bara ville ha kul med sin kompis. men alla människor vill ju bara ha uppmärksammhet, och att man självklart känner sig mkt mer tuffare när man är flera. Men man går alltid för lång, som nazisterna gjorde… jag hoppas att nazisterna ongrar sig på vad dom har gjort till en oskyldig pojke, hoppas att dom tänker på detta varje sekund som har gått. det som har hänt john kommer alltid att finnas i mina tankar, jag hoppas med hela mitt hjärta att johns familj mår mycket bättre nu. vila i frid john, / carolina

 25. Linus says:

  Jag tycker det är förjävligt att Sveriges rättsväsende gav såna otroligt dåliga domar för mördarna. Det är vid såna här tillfällen man vill att Sverige borde ha inslag av en judiciell aktivism dvs att domarna styr politiken så att mördarna kunde ha fått mkt hårdare straff.
  Detta mord har berört mig otroligt mycket. Jag var 8 år gammal när John blev mördad men jag minns alla nyheter från detta fall som om det var igår. Mordplatsen, rekonstruktionerna, det var det mest avskyvärda jag sett i hela mitt liv det satte verkligen spår.
  En otroligt stor eloge till Johns föräldrar Tony och Marie Louise som åker runt i Sverige och informerar om detta. Det behövs verkligen. Det visar tecken på ett otroligt mod och solidaritet. Tack för att ni finns!
  /Linus

 26. NIKLAS says:

  JÄVLA HEMSKT DET HÄR

 27. Johan says:

  det är otroligt hur man kan vara kapabel till att göra nåt sånt här väldigt starkt av johns föräldrar att kunna prata om det här

 28. Andreas says:

  Jag hörde inte tals om mordet på John hron förrän 3 år efter att det hänt!
  Varför förstår jag inte själv för jag har sedan jag var i typ mellanstadieåldern läst tidningar osv i alla fall när jag 1998 gick första året på gymnasiet var det en dag någon stack till mig en broschyr där det bland annat stod om John hron som 14 år gammal torterats till döds av nazister! Jag blev chockad över att en 14åring utsatts för ett så avskyvärt våld men sedan tänkte jag inte så mycket mer på det!
  Men en tid senare kom jag till att tänka på det jag läst och beslöt att leta upp mer information om vad som egentligen hände den där augustikvällen 1995!
  Det jag fick läsa fick det att vända sig i magen på mig och jag mådde fruktansvärt illa!
  Det finns inga ord för vad man ska kalla de som gjorde sig skyldiga till detta avskyvärda dåd jag kommer inte på något passande namn det är för hemskt så det finns bara inte!
  En av mördarna vilkeyt är värt att nämna blev misshandlad i fängelset och fick men för livet och jag känner inte minsta medlidande med kräket långtifrån!
  jag vet att det är många som tycker att vi lever i ett samhä’lle som utdömer alldeles för låga straff och jag självc är en av dem!
  Jag tycker personligen att man redan som 18åring ska kunna dömas till livstids fängelse!

 29. Lisa says:

  Idag hade vi stormöte i skolan, då vår rektor tog upp och pratade om det här. Det är helt hemskt att man kan göra så här mot en annan människa. Man blev alldeles ledsen av att läsa det. Och sen är det dåligt att människorna som gjort det blev släppta så snabbt. Dom borde fåt livstid !

 30. Johan says:

  Så hemskt min Rektor berättade om det i dag för vi har ett par nanizter på vår skola DET ÄR HEMSKT …

 31. Hanna says:

  Imorgon ska jag hålla en föreläsning om rasism och främlingsfientlighet, och kom i samband med en informationssökning in på denna sida. Jag blir först och främst, som alltid när jag tänker på John Hron, förfärad och upprörd och ledsen över det hat som vissa människor bär inom sig. Det hat som får människor att vända sig till de rasistiska och nazistiska ideologierna. Det värsta är att det sprids i ökande takt i sverige idag, hatet växer för var dag som går och många blundar för detta. DET är minst lika upprörande som John Hrons öde. Som tur är finns det fortfarande människor som minns och som vägrar att glömma hatet och som uppmärksammar andra om det, precis som författaren här. Och det är underbart att se att reaktionerna med några få undantag (läs: nazistens inlägg) är desamma som för 10 år sedan. bekämpa dumheten, bekämpa hatet, stoppa rasismen.

 32. Crille says:

  Chrille som skrev ett av de mest korkade inlägg jag någonsin läst skrev från IP nummer 87.227.17.235
  Jag har skrivit en abuseanmälan mot honom och jag vill han ska ha jävligt klart för sig att jag kommer göra det igen.
  Jävla idiot
  /Walentine Andersson

 33. Anonym says:

  Vart är för och efterbilderna som skulle finnas på sidan ?
  Tack på förhand.

 34. Walentine says:

  Jag förstår inte riktigt vad du menar???

 35. Malin S says:

  Så du menar själv att dom som hatar folk pågrund av deras pigment i hudet, språk, var dom kommer ifrån, var Deras Förälsdrar kommer ifrån eller för att dom bara är som dom är. Du menar att folk som hatar utan en riktig anledning (som jag anser det) inte är avskum. Det är bara töntar som är nazister. För dom flesta nazister är kristna, men då glömmer dom att jesus var jude, dom käkar säkert pizza har nog inte svenska kläder på sig kör nog inte svenska bilar och ingen av dom är 100% svenskar. Så det gör dom bara till idioter som inte har nått bättre för sig än att hata. Sen blir Jag irriterad på folk som accepterar nazism/rasism och påstår att dom inte är det själva. För om man inte är Nazist/rasist, HUR kan man då umgås med folk som har en sådan stark åsikt att man kan hata en helfolkgrupp? Så om man accepterar att ens vänner hatar så starkt så tycker jag inte att man kan påstå att du inte är nazist/rasist. Det finns för många som dig, som bara är och visar att det är okej att hata så mycket. Dom som hatar en hel folkgrupp utan att känna ha träffat 1 procent av dom ens behöver vård och det finns ingenting som ger än människa rätt till det. Går man tillbaka till Kristendomen igen så i bibeln står det att man ska älska sin nästa.
  Svara gärna.
  Mvh
  Malin

 36. Malin S says:

  Kan du vara vänlig att skicka låten till mig ”fienden” jag kan inte hitta det.
  P.S. Den kommentaren som jag skrev här ovanför var svar till nummer 13, ”anonym” D.S.
  Mvh
  Malin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *