LGV (Veneriskt lymfogranulom) finns nu i Sverige

”Ny” sjukdom i Sverige

Könssjukdomen LGV, eller Veneriskt lymfogranulom som dess rätta namn är har nu hittats i Sverige. Detta skriver bland annat DN om idag. Sjukdomen har hittils drabbat män som haft sex med andra män.
LGV är en mycket elak variant av sjukdomen Klamydia. Om inte sjukdomen botas i tid kan den leda till att vävnader och ben i och runt könsorganen bli extremt förstorade. Dessutom kan sjukdomen leda till ärrbildningar i ändtarmen.
Ett av problemen med denna sjukdom är att den inte upptäckts direkt. En som blivit smittad kan gå med sjukdomen i över en månad utan att märka av några symtom. Till slut får den smittade små sår på könsorgan, ändtarm och i svalget men kan då ha burit på sjukdomen under en lång tid och alltså även smittat andra. LGV är vanlig i tropiska länder men sprider sig nu runt om i Europa visar nya siffror.
LGV ökar också mottagligheten för HIV smitta och det har visat sig att de flesta som har LGV också är HIV smittade.
——-
Nu undrar man när och om regering och riksdag kommer göra något åt den explosion som sker när det gäller sexuellt överförbara sjukdomar. Alla rapporter idag visar samma sak och det är att unga har oskyddad sex och utsätter både sig själva och andra för fara. Allt fler blir smittade och inställningen är bedrövlig bland unga när det gäller hänsynen om sig själv och andra.
Kanske är det dags att agera nu, för än så länge är det ju ”bara” män som har sex med män som fått LGV men det är en tidsfråga innan första kvinnan blir smittad (eller visar sig vara smittad)
Kan vi inte denna gång försöka att agera INNAN det är försent, det vore i så fall en ny sak att testa för våra politiker.

Bookmark the permalink.

2 Responses to LGV (Veneriskt lymfogranulom) finns nu i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *