60 år sedan helvete slutade men lärde vi oss något?

Dagens firande känns lite surt

Idag är det 60 år sedan nazisterna gav upp. Det största krig världen skådat gick mot sitt slut. Borta i Asien slogs japanerna ett tag till men efter atombomberna gav dom upp. Det blev fred i Europa, men det blev aldrig fred i världen och Europa gick samtidigt in i det kalla kriget.
Lärde vi oss något av Andra världskriget? Man kunde ju hoppats att vi gjorde det men den sura sanningen är nog att vi aldrig gjorde det.
”Aldrig mera krig” ropade man ut efter första världskriget. Det höll inte många år. Efter Andra världskriget har vi i Europa varit förskonade från krig. I alla fall krig där Tyskar, Fransmän och Engelsmän är inblandade, eller i i alla fall mot varandra.
Efter kriget kom först kol och stålunionen sedan EG/EU/EMU. En tanke om samhöriget, samarbete och förståelse skulle krossa alla eventuella risker till krig igen. Det är en bra tanke men vad händer när denna tanke gör att vi blir blinda och vägrar se över gränserna? Vad sker när vi låter våra grannar i Jugoslavien fullständigt slakta varandra? För det var just det vi gjorde, vi satte oss ner och tittade på. Vi vände papper medan familjer dog och andra flydde.
Vad sker när nationer i Afrika går in och slaktar andra nationer, något som sker gång på gång, Rwanda är ett exempel. Då är det ingen hållbar fred, då är det en fred för vissa medan andra får betala?
Hitler hade många idéer, en av dom var att bara vissa skulle få leva i det tusenåriga riket. De som han tyckte var värdiga. Vi vet alla idag om vad som skedde med dom som inte passade in. Denna tanke var inte Hitler först med och det skulle visa sig att han heller inte var den sista med dessa funderingar. Utrensningar av folkslag, grupper och stammar är något som hör vår till vår planets vardag om man ser till historien, och då frågar man sig igen om vi inte lärt oss något.
Jag anser redan att EU är misslyckat, som det ser ut idag. Detta visade man främst när kriget i forna Jugoslavien rasade som värst. Fredstanken är den vackraste tanke av alla, men fred måste få gälla alla och inte några få utvalda som kanske har ekonomi för att klara av det. Vi kan inte sitta stilla och se på när våld och övergrepp drabbar oskyldiga. För det var just det vi gjorde då, och vi får aldrig mer göra det igen.
Ändå ska vi idag tänka på alla dom som förlorade livet i kampen mot nazismen och fasismen, det är dom värda. Vi ska tänka på alla de som kämpade för det dom trodde på, och vi ska tänka på de som ville att deras barn skulle slippa människor som Hitler vid makten.
Vi ska också tänka på vad vi borde ha lärt oss. Vi borde tänka på att en fattig svart människa som slaktas eller utsätts för övergrepp Afrika är lika mycket värd som en bankir från Lübeck.
Vi borde alla samlas igen och ropa ut ”Aldrig mera krig”, oavsett var på vår planet kriget rasar.
Vi lever i en global värld, och fredstanken är en global tanke. Att alla människor oavsett hudfärg, religion, sexuell läggning, poltiska åsikter ska kunna leva sida vid sida är så vackert så oerhört vackert.
Lås oss alltid kämpa för att den tanken en dag blir sann.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *