Hade Heliga Birgitta en hjärntumör?

Forskare vill genomsöka Birgittas kranium

Forskare från Linköping har ansökt om att få kontrollera skallen som sägs vara huvudet av Heliga Birgitta. Forskarna tror att Birgitta kan ha haft någon form av hjärntumör och detta skullle kunna vara den som gjorde att Birgitta hade sina syner.
För mig som intresserad av religion som sak och som desssutom hyser ett enormt förakt mot den katolska kyrkan så är detta väldigt intressanta nyheter, för tänk om de verkligen hittar spår efter en hjärntumör.
Då skulle det ju faktiskt kunna vara så att Birgitta inte hade påhälsning av änglar och Jesus och andra. Fessutom vore det för mig ganska ”kul” om det enda helgon vi har i Sverige enligt katolska kyrkan vore på snudd på bluff.
Sen finns det en annan sida av det hela, och det är ju det att forskningen går ut på att skriva av religionens mystik. Alltså att vetenskapen tagit över. Om detta har jag ingenting att säga.
Det som ändå skrämmer mig lite är det faktum att människor som Åke Green kan sprida sin dynga och skylla på religionsfrihet. Vilket fler än han gjort. För över religionen verkar inga lagar kunna ligga, inte ens i ett land som Sverige.
Då är frågan om man kan skylla hat på just religion, när samtidigt andra forskare gör vad dom kan för att totalt underminera det som religionen bygger på.

Bookmark the permalink.

2 Responses to Hade Heliga Birgitta en hjärntumör?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *