Dags att homo/bisexuella män tar sitt ansvar

Oroade tankar om AIDS

Ska jag berätta en hemlighet?…
Man kan få HIV av analsex. Faktum är att analex är ett ganska säkert kort om man vill leva farligt. Man kan även få HIV genom oralsex och framförallt…
Har man fått HIV kommer man få AIDS.
”Det vet jag väl”, säger nu många av er, ”Varför skriver du så?”
Jo, för vi får nog börja om när det gäller att sprida informationen om AIDS och andra sjukdomar man kan få genom sex.
Allt fler larmraporter kommer nu in om att unga män inte använder skydd när dom har sexuella kontakter. Detta är självklart inget som bara rör homo/bisexuella män men då jag är mest inriktad på dom så lämnar jag över den straighta, lika korkade gruppen, till Åke Green.
Jag är mer eller mindre uppväxt med AIDS. Jag gick i skolan när rapporterna från USA kom om ett nytt ”supervirus”, då kallat HTLV3. Jag var med och läste i tidningarna om ”skräcken” som skådespelaren Rock Hudson spred då han blev en av de första kända som bar på den fruktansvärda sjukdomen. Jag blev rörd när Sixten Herrgård öppet och modigt gick ut och berättade hur det var att leva med AIDS.
Samma jag fick också från svenska AIDS-delegationen reda på i flashiga ”reklamfilmer” att ”ADIS GÅR OCKSÅ PÅ KROGEN, SKYDDA DIG ANVÄND KONDOM!”
Det fanns pengar till sånt då, och informationen lyckades för min generation är oftast livrädda för allt vad AIDS står för.
Sen kom 80-talisterna, den bortskämda och lite småkorkade generationen. Uppenbarligen…
Det är inte viktigt med kondom längre, för AIDS finns ju mer i Afrika och Ryssland och sånt, och dom andra sjukdomarna går ju bota liksom, och för den delen ska väl du skita i vad dom jag i sängen.
Det är så inställningen är. AIDS finns hos oss nu. Det är en vanlig sjukdom, därför är det inte farlig, och det som är farligt är det ju bara att blunda för så försvinner den.
I New York har en ny form av AIDS-virus dykt upp. En mycket aggresiv sort som på bara några månader utvecklas till AIDS. Dessutom fungerar inte 19 av dom 20 bromsmedel som finns idag. Viruset bryter snabbt och effektivt ner sina offer, och just nu är offren unga män som har sex med män.
Människor ska inte sluta älska med varandra, men vi måste börja älska med förnuft och känsla. För lika viktigt som det är att behandla sin partner väl under kärleksakten, lika viktigt är det att tänka på sin partner före och efter akten. Det handlar också om ens eget liv. För man vill inte ha HIV och man vill inte ha AIDS.
I Afrika är AIDS redan en fruktansvärd folksjukdom på flera platser. Detta i ett område där ingen direkt vill satsa på vård då det inte finns något att tjäna på det. Tyvärr glömmer vi lätt fattiga länder, om det inte sker en tsunami emellanåt, men tänk då på er själva. Gör det för en gångs skull då, tänk på er själva och dom i er närhet. För det är så lite som behövs för att skydda sig. Det handlar om kondom, och det handlar om att kanske ibland tänka till en extra gång.
Vi homo/bisexuella har vare sig vi vill eller inte ett stort ansvar i kampen mot AIDS. Vi är en av de största grupperna som drabbas idag, och har alltid varit men det behöver inte vara så. Vi i väst kan nämligen inte skylla på okunskap, eller fattigdom, eller religion. Vi har i mångt och mycket oss själva att skylla, och om vi tillsammans tar ansvaret så kan vi vända trenden.
Men det är inte bara HBT gruppen som behöver ta ansvar. Regeringar, EU, FN, WHO och alla andra måste nu omedelbart börja sprida informationen om AIDS igen. Man måste få unga män att inse risken de utsätter sig för om de inte skyddar sig. Man måste än en gång förklara vad HIV viruset gör med ens kropp och vad sjukdomen AIDS är, och man måste framförallt förklara att AIDS går inte att bota. Den går att hejda ett tag, men inte bota. Man dör av den, och man dör en mycket plågsam död
För mig blir det nästan komiskt när en kille på 22 inte vill besöka sin influensasjuka kompis för då kan han bli förkyld, men han kan 5 timmar senare ha oskyddad sex med en tjej eller kille som han inte vet ett skvatt om. Det där är ingen ovanlighet, och det är nog vanligare än vad någon forskare tror. Eller så känner jag ovanligt korkade 80-talister och det tror jag inte jag gör.
Ta ert ansvar. Ni som skyddar er, tala med dom som inte gör det. Ni som inte skyddar er, fundera på varför. På samma sätt som en tjej eller kvinna aldrig ska behöva utsättas för förnedring bara för att hon vill skydda sig, på samma sätt har män rätt att säga nej om inte kondom används.
RFSL´s kampanjer är väldigt raka och enkla. De säger att man ska använda kondom vid analsex och man ska inte ta sperma i munnen. Det är inte svårare. Följer man det tar man sitt ansvar. Sen kan man få AIDS i alla fall men risken har minimerats, och sker det så slipper man i alla fall klandra sig själv.
Dessutom visar man då som HBT person att man faktiskt är en ansvarsfull människa. Att man inte enbart tänker på det sexuella utan man tänker på sin omgivning.
Gör vi ingenting nu, kommer sjukdomen AIDS att sprida sig även här i allt snabbare omfattning. Det ”nya” viruset i New York kommer att komma hit, det handlar inte om det kommer utan om när det kommer.
Se då till att vara väl förberedda. Se då till att ta ert ansvar.

Bookmark the permalink.

One Response to Dags att homo/bisexuella män tar sitt ansvar

  1. Ina says:

    Dom enkla grejer man kan göra för att skydda sej och sin partner mot HIV/AIDS skyddar ju även mot andra obehagligheter. Det är ju inte bara nya supervirus som kan spridas utan också antibiotikaresistenta bakterieinfektioner och ”harmlös” klamydia. Sådana vanligare infektioner gör dessutom att man är mer mottaglig för HIV-smitta… Muntert värre…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *