Mitt Gretas

En liten hyllning till mitt egna vattenhål i Göteborg.
Greta Garbo- Den gudomliga

Gretas, jag kommer aldrig glömma första gången jag var där. Jag hade hört talas om det, en ny gaybar sade dom att det var. Något som Göteborg inte var direkt bortskämda med. På den tiden fanns fortfarande Touch men det stället klarade jag aldrig riktigt av. Sen fanns Baccus/Nemo men det stället tyckte jag heller aldrig om. De var FÖR gay. Flera ställen hade kommit och gått men gayställen i Göteborg var annars en ovanlighet, i alla fall när det gäller sådana som överlevde någon längre tid.
När jag för första gången gick in på Gretas insåg jag att här fanns viljan till något annat. Det var inte som andra ställen utan det var stil, och finess. Det kändes direkt att han som startat detta ville någonting, han ville bygga upp något som skulle hålla, och så rätt han fick 🙂
På den tiden gick väggarna i blått, och det var litet och trångt. En korridor med bord och en bar och sen var det slut. På väggarna samsades underbara tavlor på Greta Garbo ihop med en jättelik ”Människans skapelse” av Michelangelo. Allt det där gav stället klass, och föll direkt, det blev ens andra hem på en gång. Gretas blev ”mitt” ställe, mitt vattenhål där man för några timmar kunde komma bort från den jobbiga, tråkiga och gråa världen utanför. Gretas var inte bara en gaybar, det var ett ställe för alla. Min idé om en värld där alla är OK och där alla var välkomna blev verklighet. Ingen såg ner på någon och alla, oavsett läggning, kunde komma dit.
Sen hände det massor. Baren växte, dansgolvet dök upp, väggarna blev vitare. Gretas blev större och i höstas fick Gretas 2 plan. Ja Gretas förändrades men en sak förändrades inte, och det var charmen och stilen.
För det är fortfarande klass på Gretas. Vilka andra uteställen har kristallkronor över dansgolvet? Vilka andra ställen har den inredning som Gretas kan ståta med? Inget, och det är därför jag älskar stället. Det lilla blir det stora och det stora blir en del av allt.
Det finns inte en bar, inte en krog eller ett dansställe i Sverige där man känner sig så välkommen som på Gretas. Personalen är alltid extremt trevlig, och inte trevlig på det sättet att ”Honom kan vi sälja en extra öl till” utan det finns en uppriktig vänlighet som är väldigt ovanlig. Du behöver inte ha varit på Gretas speciellt många gånger innan du känner det. Man känner sig helt enkelt välkommen.
Därför älskar jag Gretas. För Gretas är det som Göteborg saknade. Ett gayvänligt ställe där stilen, personalen, musiken och allt tillsammans bildar en liten oas, ett paradis.
Ett paradis där man en onsdag eller torsdag kan åka ner och ta sig en kaffe, eller en öl eller något att käka (som deras baconsmörgås, testa den!) eller en fredag eller lördag då Gretas blir MataHari och nattklubben tar över.
Den senaste tiden har fler ställen dykt upp i Göteborg som riktar in sig på en gaypublik. Det är bra, ändå är Gretas nummer 1 för mig. För dom har satsat och dom har lyckats. Därför är det så bra att mitt ställe heter samma som ”Den Gudomliga” för Gretas är gudomligt.
Därför kan man också sammanfatta allt med en enda liten mening…
Jag älskar mitt Gretas

Bookmark the permalink.

7 Responses to Mitt Gretas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *