Kungen, en lekfarbror eller menar han väl?

Kungens popularitet ökar, Perssons rasar

Nu när det inte är lika roligt längre att skriva om döda barn efter tsunamin så har Kungen blivit det nya som man kan skriva om, i alla fall om man skriver för kvällspressen. För Sveriges Konung har blivit en riktig hjälte i dagens trasiga Sverige som efter jordbävningar och stormar behöver lite hjältar. Att sluta upp bakom de styrande passar inte det svenska folket, nej vi behöver nåt mer och vad passar då bättre än en kung som kan åka omkring och trösta och ge stöd.
Jag kan inte påminna mig om att Kungen någon gång innan visat sånt engagemang i svenska folkets öden som han gör just nu, och lite undrar jag vad detta kommer ifrån. Missförstå mig inte, jag är övertygad om att Kungen med familj lika mycket som alla andra är berörda av det hemska som skett nere i asien.
Från början röt kungen för att han inte blev underrättad i tid om katastrofen. Detta ska nu granskas av KU. Jag är medveten om att det finns grundlagar att följa men kanske tyckte statsministern att det fanns viktigare saker att göra än att åka ut till Drottningholm, och har dom ingen TV på slottet? Dessutom tycker jag att det är märkligt att trots att alla tidningar, radio och TV-kanaler talar om det fruktansvärda som skett så tar det ändå 2 dygn innan kungen säger nåt. Den 28/12 klockan 11:13 skickas ett pressmeddelande ut.
Varför ska det ta 2 dagar att skicka ut ett sådant pressmeddelande? Var man tvungen att vänta på att Persson skulle ringa? Sedan kommer då detta enorma engagemang för allting just nu. Han talar i TV, i Radio, på videofilmer och han lämnar till och med Stockholm! för att åka ner till ett sönderblåst Småland.
Det har faktiskt blåst ner träd förut i Sverige, och även om det var längesen det gjorde det i den omfattning som nu så har likförbannat tusentals människor tidigare förlorat ström, telefon och gårdar. Då visade sig ingen kung. Då var det tyst. Det har skett katastrofer innan, där kungen inte visat hälften sånt engagemang som nu. Vad har skett?
Är det ett nytt kungahus vi får se nu? En monarkisk version av Astrid Lindgren som bara med sin röst och sitt sätt sprider en känsla av trygghet och kärlek omkring sig? Ja, det känns så. Är det bra då?
Ja, om folk känner ett lugn att veta om att Gustav varit där och hälsat på så tycker jag det är jättebra. Allt som kan hjälpa folk till en ljusare framtid just nu är bra, men det finns också en risk och det är att kungen blir politisk.
För det pågår just nu en mycket smutsig kampanj mot Sveriges Regering ledd av oppositionen, främst från Centerns ledare vars logik och kreativa förmåga till debatt gör att allt blir rena rama kräkmedlet. Maud Olofssons desperata sätt så fort en tvkamera visar sig gör att man nästan blir rörd. Hon är patetisk, något annat ord går inte att finna.
Att regeringens handlande under krisens första dagar ska granskas är en självklarhet, så vi slipper tjafsa om detta i 20 år framåt, men moderaterna, folkpartiet, centern och KD försöker med mycket smutsiga medel vinna poäng och dom gör det genom att utnyttja folkets sorg och vrede.
Därför är det oroande när Sveriges Konung som tidigare varit mer intresserad av utrikesresor helt plötsligt blir Sveriges Konung till 110%. Min rädsla är att Kungen blir politisk och det ska han inte vara.
Sverige är en monarki, om det kan man diskutera mycket, och vi har en Kung som är en representerande monark. I hans arbetsuppgifter finns självklart det kravet att han i svåra kriser ska ena det svenska folket. Det gör han nu, och jag hoppas att han fortsätter med det även när denna kvällstidningshysteri lugnar ner sig.
Jag hoppas att han i nästa kris visar sig lika mycket, att han läser samma känslosamma tal och att han även då är hela svenska folkets kung. Även om det visar sig att det svenska folket ännu en gång bor så lång bort som i det mörkaste Småland.
Är detta bara en tillfällighet, vilket jag hoppas att det i så fall inte är, så tycker jag han ska lugna ner sig lite. För annars kanske han just nu gör bort sig mer än någonsin tidigare. Därför borde Tarras-Wahlberg och dom andra kolla upp lite vad som händer på den politiska fronten och sedan utefter det lägga upp kungens planering. För dom vill nog inte ha en debatt där Sveriges Konung blir anklagad för att vara lekfarbror åt borgarnas smutsiga lekar. Det är väldigt lätt att en god tanke kan misstolkas eller utnyttjas fel, och en debatt om sånt orkar vi inte med just nu.

Bookmark the permalink.

4 Responses to Kungen, en lekfarbror eller menar han väl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *