Kyrkan kritiserar de egna

Reaktioner på nekandet av dop

Som man bland annat kunde läsa här på sajten för några dagar sedan så hade TV4 Halland gjort en undersökning som visade att flera präster i Hallands län nekade barn till homosexuella föräldrar att döpa sig.
Nu reagerar även Svenska Kyrkans egna medarbetare mycket starkt på detta.
Ärkebiskopens kaplan Michael Persson säger till DN att ”Kan man inte döpa barn måste man tala med sin biskop och fundera aktivt på om man kan arbeta som präst”
Även biskor Caroline Krook har reagerat och menar att det är en självklarhet att barn ska få bli döpta oavsett hur barnens föräldrar lever. Hon menar också att Svenska Kyrkan är en ”folkkyrka” där det är ännu mera viktiga att alla är välkomna.
Även från privatpersoner har reaktionerna varit starka och det sista ordet är nog inte sagt än.
—–
Bra säger jag att Svenska kyrkan för en gångs skull vågar kritisera sina egna. Om Svenska Kyrkan ska ha en medlem kvar om 20 år är det nu viktigare än någonsin att dom inser att förändringar kommer innifrån.
Verkligheten har inte bara sprungit ikapp Kyrkans män utan också förbi den, idag är det ingen självklarhet att vara medlem i Svenska Kyrkan och därför måste nu kyrkan visa vad dom står. Annars lär snart det gapa ännu tommare i raderna under gudstjänsten.
Det är också mycket bra att Biskop Krook och andra reagerar öppet, på detta sätt visar man att det finns förhoppningar om förändring även av en sådan sak som just Svenska Kyrkan. Att man också visar upp att det pågår en debatt är bara värt att applådera!

Bookmark the permalink.

2 Responses to Kyrkan kritiserar de egna

  1. Anders says:

    Svenska kyrkans företrädare utgörs uppenbarligen av en spretig skara. Medlemsflykten lär accelerera.
    Jag kan inte kristen teologi alltför väl, men reagerar särskilt på en sak – oaktat inställningen till homosexuellt partnerskap, så handlar väl det kristna dopet om den som _döps_?

  2. Joel Hinz says:

    Jo, det är ju det som folk reagerar så starkt på för nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *