Bloggsverige var god dröj…

Några tankar om detta fenomen som verkar ha stannat vid att just vara ett fenomen

I det senaste avsnittet av ”Vita Huset” och den säsong som nu går i USA tas bloggande upp på ett ganska komiskt sätt. Det avsnittet också visar är vilken makt bloggning kan ha, om den fungerar.
Jag tycker inte att svensk bloggning gör det.
Denna sajt är egentligen ingen blogg. Visst använder jag typiska bloggverktyg, och visst skriver jag in nyheter när jag hinner och som jag själv tycker är av värde, men någon blogg är det inte. Jag använder mer bloggverktyget för att de är bekväma att använda, inte för att jag vill förändra världen med Word Press.
Det har också gått bra för denna sajt, mycket bättre än vad jag någonsin kunde ana. Det absolut mest populära är min dagbok som iofs redan var poppis när jag skrev på en annan sajt men sen när jag flyttade över den till egen domän fick allt fler besökare. Detta är jag glad för, och lite stolt. Det har gett mitt självförtroende om att jag faktiskt kan skriva en knuff framåt.
Jag har med ganska stor spänning följt debatten om bloggsverige som pågått från och till. För några månader sedan blev de ju ganska stor uppståndelse när en journalist på IDG kritiserade blogglandskapet och frågade var engagemanget fanns för nyheten om katastrofen i Afrika. Genast blev många, inkl jag själv, tagna på sängen av kritiken. Så här några månader senare inser jag att kritiken var mycket befogad, för bloggsverige suger.
Söker man runt på bloggarna i vårt avlånga land slås man av den enorma egenkärlek som finns. Det är ett enormt ryggklappande och ett enormt hyllande av sin egen förträfflighet. Man hänvisar till varandra hit och dit och man skriver spaltmeter om hur bra bloggande är, men var är förändringen. Något måste ha gått fel när bloggen kom till Sverige.
Att blogga är ett enormt maktmedel, kanske det största maktmedel den ”lilla” människan någonsin haft i sin hand för att kunna göra sin röst hörd men också för att kunna påverka. Använder man denna makt på rätt sätt skulle mycket kunna ske och man skulle kunna förändra enormt mycket. Der är just där vi misslyckas i Sverige anser jag.
Om person A hittat en nyhet som borde lyftas fram skriver A om den. Sedan hittar B den nyheter och skriver också om den och hänvisar sedan till A. A blir då glad och skriver att B skrivit om dennes nyhet och ber också C att skriva om den.
Efter någon dag har sedan A, B och C skrivit om nyheten men sedan stannar det där. Någon vecka senare kommer kanske nyheten med på någon lista men ingen tar egentligen någon notis om det, och nyheten ebbar ut.
Det är just här felet blir, man ger upp eller så rinner det ut i sanden och det är en av de främsta orsakerna till att i alla fall jag har svårt att ta bloggandet i Sverige på allvar.
Samma sak är det med denna konstanta diskussionen om själva bloggsverige. Den senaste tiden är det weblogs.se som varit på tapeten. Är det en död sajt eller inte? Den frågan är det många som ställt sig. Själv frågar jag mig om det egentligen är viktigt. Missförstå mig inte, en länksajt där alla kan pinga är en skitbra idé men vi har fastnat i diskussionerna och glömt innehållet.
För mig är en framtida utopi om ett bra bloggsverige att bloggarna har ett samarbete men också att varje blogg är unik i sitt slag. En blogg bör inte vara en redogörelse över vad som stod i DN, SVD eller Aftonbladet. Då kan man ju lika gärna gå in på dom sajterna och titta efter själv vad som skett.
En blogg ska ju väcka diskussion, den ska väcka intresse och engagemang.
Där tycker jag vi har enormt mycket att lära av bloggarna i USA. Visst har bloggandet där varit stort mycket längre än i Sverige, men det jag fasar för är ett enormt blogglandskap där alla bloggar är ungefär de samma och där ingen blogg innehåller sitt egna, det som gör det värt för besökaren att återkomma.

Bookmark the permalink.

2 Responses to Bloggsverige var god dröj…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *