Vi glömmer dig inte Anna

Några ord till Anna Lindhs minne.


Idag är det ett år sedan Sverige blev mörkare och dystrare. Idag är det ett år sedan Anna Lindh avled.
Jag tyckte om Anna. Jag tyckte väldigt mycket om Anna. Jag kände henne inte, men hon var en sådan politiker som man såg upp till. Jag kanske inte höll med henne i alla frågor men hon var så unik i den egenskapen att hon så totalt trodde på det hon kämpade för. Hon trodde på socialdemokratin, och hon trodde på ett samarbete inom Europa och världen. Hon trodde på FN och hon trodde att det gick att göra vår värld bättre. Det vi inte kunde lösa direkt, det löste vi i morgon. Ingenting var för stort och ingenting var för svårt.
Anna Lindh stod för så mycket av det som jag själv anser att arbetarrörelsen ska vara. Vi behöver inte vara överens i allt men vi har den demokratiska grunden att stå på, sedan löser vi resten genom alla de medel som just demokratin ger oss.
Överallt detta år har vi läst om hur fantastisk hon var, vår Anna.
Hur hon på möten med världens ledare kunde ringa hem för att kolla att barnen ätit middag och tandläkarbesöken gick som dom gick. Hur hennes glada humör alltid smittade av sig fast samtidigt hade man en enorm respekt för hennes kunnande och hennes intresse. Det är sådana egenskaper som gör en människa stor.
Därför går mina tankar idag främst till hennes familj men också till Sverige i sin helhet, för det var hela vårt land som förlorade en stor kvinna denna mörka svarta dag, den 11 september 2003. Vi förlorade en människa som i hela sitt liv kämpat mot våld och för mänskliga rättigheter. Ändå rycktes hon bort av just våldet. Detta meningslösa våld som kommer över oss svenskar och gör oss livrädda och små. Detta våld som får oss att vakna upp ur vår törnrosasömn och inse att vi lever på samma jord som alla andra. Därför får vi heller inte låta minnet av Anna Lindh blekna. Låt hon för alltid stå för en dröm om ett bättre samhälle och en bättre värld. Låt det öde som drabbade Anna Lindh bli till en påminnelse om att det är vi och ingen annan som kan förändra vår jord till det bättre. Tiden finns inte, och har aldrig funnits, då vi kan sätta oss ner och tro att andra ständigt ska göra allt åt oss.
Många skriver idag att Anna Lindh kunde gått hur långt som helst. Det gjorde hon för hon gick in i våra hjärtan. Där kommer hon stanna för alltid. Längre än så, större än så, bättre än så, ja det kan ingen människa någonsin komma.
Vila i frid Anna Lindh, vi glömmer dig aldrig!
/Walentine den 11/9 2004

Bookmark the permalink.

One Response to Vi glömmer dig inte Anna