Stockholmska är coolt!

Det tycker unga i västsverige

Västnytt hade idag ett repotage om hur de gamla dialekterna var på väg att försvinna i västsverige. I den lilla mysiga staden Alingsås snackar idag de unga mer göteborgska än ren alingsåsdialekt. Samtidigt var många ungdomar eniga om att Stockholmska var coolast. Detta tycker uppenbart folk i Göteborg också för när dom besöker Alingsås snackar dom Stockholmska (låter konstigt men göteborgare är lite luriga)
Alltså, det ÄR fel på de unga. Att man försöker vara nåt man inte är, det har nog alla unga försökt med i hela sitt liv, men Stockholmska???
Det finns ju för fan ingen fulare dialekt. Det är ju inte ens en dialekt, det är läten framtagna av institutet för taskiga sätt att verka cool på.
Uppenbart delar de unga Stockholmarna min åsikt för dom lägger ju allt mer engelska ord i sina meningar, som om dom själva inte gillar språket sitt, men det för ju att allt låter ännu värre.
Varför varför varför är Stockholm så poppis? Är det för att kungen bor där? Eller att riksdagen är förlagd till stan? Eller kan det vara Gröna Lu… Nej fan, Liseberg äger där.
Jag funderar starkt på att börja tala Boråsdialekt igen. Så med klar underbar Boråsdialekt kan jag bara säga en sak:
Stockholmska är sytligt!

Bookmark the permalink.

6 Responses to Stockholmska är coolt!

 1. Jontas says:

  Det går inte en dag här i Gbg utan att jag mobbas för min skånska, trots att den inte är särskilt utpräglad. Språket är ens identitet. Varför dölja sin identitet med språkbruket från fjollträsk?

 2. Johnny says:

  Jag är ju stockholmare…och jag uppfattar inte att jag HAR en dialekt…bara…hmmm..ren svenska.

 3. isach says:

  Jag håller med! Stockholmska är fult. Visserligen finns det flera dialekter i stockholmsregionen, men den som jag tänker på är den ”fiiina”, den med liningö-iii som en massa ungdommar här i Uppsala apar efter. Själv talar jag en blandning av uppländska och västmanländska med inslag av ord från västernorrland och det funkar fint. /isach

 4. Johnny says:

  isach: Det är nog inte många promille i Stockholm som pratar som på Lidingö. Däremot har jag hört att iii:et härstammar från västkusten.

 5. joel says:

  Wtf, stockholmska snyggt? Detta tycker INTE vettiga ungdomar, särskilt inte jag.

 6. Ulf says:

  Ja snakka’ ståkkålmska. Bli så ne man e fudd i Farsta! Tykk´ere ganska coolt tugg fakktist. Fast ja få ju kenslan av att ståkkålman, presis som liidingöskan, e mer sossial en jeografisk. E ju bara furårtskerringarna å kidsen som vext upp i betången såm snakkar utpreglad ståkkålmska ida´.
  Silar’unte tugge? Haka på krakka’n dora!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *