Nya nedskärningar inom SVT

DN, och flera andra medier skriver idag om att SVT nu ser sig tvingad till fler nedskärningar, redan innan de gamla är slutförda. Anledningen är den vanliga, de saknar pengar. Sveriges Televisions chef Eva Hamilton har skrivit ett brev till kulturdepartementet där hon förklarar att läget är mycket allvarligt samtidigt som det finns pengar att ta men dessa får inte SVT och SR röra.
Jag tycker det är synd att Public Service idag mest handlar om att det saknas pengar till allt. Visst märker vi redan av nedskärningarna och värre kommer det alltså att bli. Det som är tråkigt är att fokus kommer ifrån allt det som faktiskt är positivt med Public Service och vilken styrka det är att inte ha TV i en amerikansk stil.
Varför vi i Sverige inte kan ta hand om vår Public Service samtidigt som vi blänger avundsjukt på BBC? Riktigt var regeringen står i frågan vet jag inte. Hon som gjorde gästspel som kulturminister i ungefär 10 min när regeringen tog över verkade ju avsky Public Service och den fiaskotanten försvann ju, men hur ligger läget idag?
Det som i alla fall viktigt är att vi har kvar SVT, och att SVT gör vad de gör idag, bäst TV i Sverige. För jag vill inte ha ett TV-landskap där trean, fyran och femman får bestämma. Jag vill inte se fler ”dokumentärer” om feta barn på läger och jag vill inte se fler idiotiska Linda Rosing program. Jag vill inte se fyrans så kallade Nyheter och jag kräks av morgonsoffans lottskrapning.
Fast samtidigt är det kanske också dags att SVT och även SR sätter sig ner och funderar lite över varför det är så dyrt hos just dom att producera media. Jag är säker på att det är dyrt överallt men jag sätter en femma på att något som kostar 6 kronor på en TV eller radiokanal kostar 10 kronor inom public service.
Kanske kan man där spara in kostnader, kanske behövs inte dyra Hasselblads hus och annat som stolt skriker ut SVERIGES TELEVISION och SVERIGES RADIO, och kanske kan de besparningarna samtidigt ge mer pengar till produktion utan att för den skull påverka utbudet negativt.
I vilket fall som helst är detta en fråga som borde få mer utrymme bland befolkningen för fri television och radio är viktigt. Utbudet och blandningen som SVT och SR är unik i Sverige, och detta ska självklart bevaras.
Därför hoppas jag att regeringen tar sitt ansvar samtidigt som kanske SVT och SR också ser över hur man skär ner. Ihop kan säkert lösningen bli kanonbra för alla parter, och största vinnarna är vi som ser och lyssnar på Public Serice dagligen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Intressant.se

Bookmark the permalink.

One Response to Nya nedskärningar inom SVT

  1. Pingback: » Rederiet svt1 Blog

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *